Facebook Pixel

10 країн не підписали фінальне комюніке саміту миру у Швейцарії

10 з понад 90 країн, які взяли участь у саміті миру у Швейцарії 15-16 червня 2024-го, не підписали фінальне комюніке, де участники підтвердили спільне бачення щодо ситуації навколо України. Документ не підтримали Мексика, ОАЕ, Індія, Південна Африка та інші. Про це пише The Guardian.

Які країни не підтримали фінальне комюніке на саміті миру в Швейцарії щодо України

У мирній конференції у Швейцарії 15-16 червня 2024-го щодо ситуації навколо України взяли участь понад 90 країн. З них 80 держав підтримали фінальне комюніке, у якому зазначено спільне бачення питань, що стосуються, зокрема, суверенітету та територіальної цінності України, ядерної зброї та військовополонених.

Водночас Саудівська Аравія, Індія, Південна Африка, Таїланд, Індонезія, Мексика та Об’єднані Арабські Емірати були серед країн, що не підписали комюніке в останній день конференції. Також документ не підписала Бразилія, яка відвідала саміт як країна-спостерігач.

Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під комюніке, про що свідчить оновлений список підписантів, де залишилось 78 з 80 країн.

Що відомо про фінальне комюніке на саміті миру у Швейцарії 15-16 червня 2024

Фінальне комюніке – спільна заява учасників саміту миру, у якому країни-учасниці підтверджують спільне бачення щодо ситуації навколо Україну в основних аспектах, зокрема:

  • територіальна цілісність України повинна поважатися в будь-якій мирній угоді про припинення війни:
  • усі військовополонені мають бути звільненні шляхом повного обміну, а всіх українських дітей, які були депортовані та незаконно переміщені, необхідно повернути в Україну;
  • країни закликали забезпечити повний суверенний контроль України над Запорізькою АЕС;

Нагадаємо, The Page розповів, як пройшов перший день Саміту миру в Швейцарії 2024 та які заяви робили країни-учасниці.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉