Facebook Pixel

Цей день в історії. 1 листопада – День ЄС та чай з полонієм

1 листопада у світі відзначають Міжнародний день вегана, а католики святкують День усіх святих, він же El Dia de Los Muertos – День мертвих у Мексиці.

The Page нагадує, які історичні події відбулися 1 листопада в Україні та світі.

1 листопада Європейський Союз святкує 30-й день народження: у 1993 році набув чинності Маастрихтський договір про створення ЄС.

У 1781-му Габсбурзька монархія скасувала кріпацтво. Російській імперії для цього знадобилося ще 80 років.

У 1914 році в Канаді був прийнятий акт, за яким українці — вихідці з Австро-Угорської імперії — потрапляли до концтаборів, де деяких з них утримували до 1920 року.

У 1918-му у Львові українці взяли владу в місті – стався так званий «Листопадовий чин». Невдовзі було проголошено Західноукраїнську Народну Республіку.

Через 4 роки, 1922-го, припинила існування Османська імперія, а ще за рік Мустафа Кемаль Ататюрк проголосив створення Турецької республіки.

У 1927 році був створений футбольний клуб «Динамо» (Київ).

У 1939-му Верховна Рада СРСР включила Західну Україну до складу Радянського Союзу із підпорядкуванням її УРСР. Того ж дня Третій Рейх анексував Західну Польщу і Данциг (Гданськ).

У 2006 році в Лондоні агенти ФСБ отруїли Олександра Литвиненка – колишнього контррозвідника та політемігранта. В чашці чаю, яку випив Литвиненко на зустрічі з ФСБшниками, був полоній-210. За три тижні він помер у лікарні. У вересні 2021-го Європейський суд з прав людини постановив, що рф винна у вбивстві Литвиненка та наказав росії виплатити понад 100 тисяч євро компенсації вдові Олександра.

Сьогодні 28 років виповнилось би Дмитру Коцюбайлу Да Вінчі. Герой України загинув під Бахмутом на початку березня 2023-го.

Подякувати 🎉