Якість харчування має зв’язок з ризиком розвитку раку легень. Молекула глікогену, яка зберігає простий цукор — глюкозу, потенційно може діяти як рушійна сила деяких типів раку легенів.
Відповідне дослідження вчені з Університетів Флориди та Кентуккі опублікували в журналі Nature Metabolism, передає ScienceAlert.
Зв’язок між харчуванням і ризиком розвитку раку легень: що відомо
Як йдеться в публікації, у зразках людської тканини аденокарциноми легенів виявили вищий рівень глікогену, який відповідальний за 40% випадків раку легенів у всьому світі.

Під час випробувань на мишах команда виявила, що більша кількість глікогену сприяє швидшому розвитку раку легенів. Тоді як видалення молекули призводило до обмеження росту пухлини.
Видання зазначає, що нове дослідження спирається на техніку під назвою «просторова метаболоміка», яка дозволяє вченим ідентифікувати конкретні характеристики малих молекул у контексті їх розташування всередині тканини. Тут науковці використовувала платформу, розроблену для аналізу тканин.
«Ця платформа запропонувала новий об’єктив для візуалізації хвороб, дозволяючи дослідникам розрізняти раніше невідкриті молекулярні моделі та взаємодії з вражаючою деталізацією та глибиною розуміння», — каже молекулярний біолог Рамон Сан з Університету Флориди.
Дослідники деякий час вивчали глікоген і його зв'язок з різними видами раку. Виявляється, це джерело енергії може діяти як «ласощі» для ракових клітин, даючи їм паливо для росту достатньо швидко, щоб перевантажити нашу природну імунну систему.
Відомо, що глікоген надходить із вуглеводів, які ми споживаємо, і є важливим запасом палива в наших м’язах, яке тіло використовує під час тренувань. По суті, він зберігає глюкозу, яка не потрібна відразу.

Вчені досліджували рівень глікогену в легеневій тканині. Фото: Nature Metabolism
У цьому дослідженні у мишей, яких годували такою їжею, спостерігали набагато вищий рівень розвитку раку легенів, ніж у гризунів, яких годували дієтами з високим вмістом жирів, вуглеводів або контрольними.
«У довгостроковій перспективі наш підхід до профілактики раку має віддзеркалювати успіх кампанії проти куріння, приділяючи більшу увагу громадській обізнаності та керованим політикою стратегіям, які сприяють вибору здоровішого харчування як фундаментального компонента профілактики захворювань», — каже Сан.
ScienceAlert підкреслює, що вищий рівень глікогену помітили лише в зразках тканини аденокарциноми легенів у людей, а не в інших типах раку легенів, таких як плоскоклітинний. Тому це потребує подальших досліджень.
Нагадаємо, нещодавно вчені також з’ясували, що солодкі напої можуть підвищувати ризик розвитку раку порожнини рота, незалежно від куріння чи споживання алкоголю, які раніше були традиційними факторами ризику.