Facebook Pixel
Русский военный корабль, иди нах*й.
Пожертвувати на армію
×

Як українські пекарні виробляють хліб під час блекауту

Українські пекарні стикнулися з труднощами. Фото: Pexels

Українські пекарні стикнулися з труднощами. Фото: Pexels

Наслідки масованих ракетних обстрілів 23 листопада порушили роботу пекарень та поставили під загрозу забезпечення хлібом невеликих міст. Під час тривалих аварійних відключень світла зазнали втрат та вибилися з графіків постачань хліба не лише маленькі пекарні, але й великі хлібозаводи. Хоч вони й використовують газові печі, без електрики обладнання не працює.

Більшість з підприємств вже підлаштувалися до планових відключень, але не мали генераторів, щоб забезпечити енергоживлення під час блекауту.

У середньому на підприємствах були тригодинні затримки з постачання хлібної продукції. «Підлаштовуємо виробництво кожного дня під нові графіки. Коли відключення внепланові, то це збитки, і підготуватися або підстрахуватися можливості немає», – констатує віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олексій Пучков. На його думку, купівля генераторів може допомогти підприємствам вижити під час енергетичної кризи, але не для всіх це рішення доступне.

Відключення світла: що роблять власники пекарень

До ракетного обстрілу 23 листопаду у сімейній пекарні «Під липами», що на івано-Франківщині, не було проблем з виробництвом: хліб випікали вночі, коли вмикали світло. «Сьогодні за три години встигли спекти декілька буханок та відвезти в Коломию до нашого магазину»,– розповідає власник пекарні Віктор Бєлов.

Його підприємство виробляє хліб тривалої ферментації, тож під час планових відключень завжди була можливість підлаштуватися під графік та спекти хліб вночі. Але 24 листопада цілу добу не було світла, тож замісити нову партію не вдалося. Зранку 25-го пекарня змогла приготувати тільки те, що було сформовано позаминулої зміни.

Наразі Бєлов намагається купити генератор, але скаржиться, що місцеві продавці різко підняли ціни. А самостійно везти безперебійники з-за кордону також виходить занадто дорого для невеликого підприємства. Тому параллельно пекар розглядає варіант з використанням пелетної печі.

«Я купив її рік тому, але ще не випікав в неї хліб. Якщо вона мені буде випікати такий хліб як треба, це буде рішення. Бо звичайний хліб є в кожному магазині, а в нас хліб крафтовий, ручної роботи, все мусить бути досконало», – поділився Віктор Бєлов.

«Багато втрат, багато зіпсованої продукції, викинутого тіста», – коментує ситуацію 23-25 листопада на виробництві власник хмельницької компанії Modern Bakery Богдан Паламарчук. Він зазначає, що закваска дозволяє простоювати хлібу довше запланованого часу. Але у нових умовах зміна пекарів триває до 24 годин замість 10-12, як було раніше.

Паламарчук повідомив, що були деякі затримки з постачанням, але вже всі отримали хліб. «Ми стартуємо тепер раніше свою роботу, то клієнт все одно продукцію отримує, він не здогадується, якою ціною вона зроблена. Про заробіток тут взагалі мови не йдеться, тут треба зберегти своїх клієнтів», – наголошує власник пекарні.

У пекарні-кав'ярні «Профітроль», що базується в Ужгороді та є одним з проєктів благодійного фонду «Карітас», працівникам пощастило розрахувати час і в нічну зміну випекти необхідну кількість хліба. Тож затримки з постачанням не було. Як повідомив фахівець з комунікацій фонду Віталій Дячук, останніми днями пекарі працюють вночі між відключеннями світла.

Подякувати 🎉
Коментарі
Всі новини