Facebook Pixel

Коли довго немає світла. Як уберегти продукти від псування та харчуватися без шкоди для здоров’я

В умовах регулярних і подекуди дуже тривалих відключень електроенергії актуальним для українців стало питання, як зберегти продукти та харчуватся безпечно. У Держпродспоживслужбі розробили низку рекомендацій.

Як зберігати продукти та харчуватися без шкоди для здоров’я, коли немає світла

  • Передусім необхідно потурбуватися про достатні запаси питної води. Не завадить також бути озброєним інформацією про розташування найближчих бюветних комплексів.
  • Удома необхідно мати запас харчових продуктів, які не потребують зберігання в холодильнику (з-поміж них консерви, бублики, печиво).
  • Під час закупівлі українцям радять звертати увагу на ті товари, які не зіпсуються в умовах тривалого відключення (сирокопчені ковбаси, ультрапастеризоване молоко тощо).
  • Не зайвим буде запастися термопакетами та термосумками з холодоелементами.
  • Під час відключення холодильник варто відкривати якомога рідше. З наближенням зими проблеми зі зберіганням можна розв'язати розміщенням продуктів на балконі, хоча й тут також треба бути обачними. Зазвичай швидкопсувна продукція вимагає зберігання за температури +4°С.
  • Фахівці також радять: якщо є така можливість, робіть запаси гарячих напоїв у термосах.

Контекст. Починаючи з жовтня російське окупаційне військо регулярно завдає ударів по українській енергосистемі. Останній масований ракетний удар 15 листопада залишив без світла значну частину України. Утім, у низці населених пунктів і досі не можуть налагодити енергопостачання, люди подекуди залишаються без електрики по пів дня.

У ДТЕК попередили, що в деяких районах замість планових відключень будуть «планові включення» світла. І триватимуть вони по 2 — 3 години на добу. Утім, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає озвучений ДТЕК сценарій «критично песимістичним». Він вірить у базовий сценарій, який передбачає «мінімізацію наслідків і забезпечення населення певною кількістю енергії».

Подякувати 🎉