Facebook Pixel

Суп, пиріг та лазанья: 5 смачних страв із гарбуза

Гастро/Їжа

Осінь — найкращий час для кулінарних експериментів. Холодна погода за вікном — гарний привід почастувати себе смачними стравами з гарбуза. Цей овоч не тільки корисний для здоров'я, а й може стати чудовим гарніром, основою для супу чи навіть десертом.

The Page Style зробило добірку рецептів класичних і незвичайних страв із гарбуза.

Американський пиріг із гарбузом і корицею

Американський пиріг із гарбузом та корицею. Фото: Dilyara Garifullina / Unsplash

Американський пиріг із гарбузом та корицею. Фото: Dilyara Garifullina / Unsplash

Гарбузовий пиріг — візитівка американської кухні: цей осінній десерт часто готують на Гелловін і День подяки. Важлива складова пирога — не тільки гарбуз, а й прянощі, зокрема кориця та мускатний горіх. Однак зустрічаються й рецепти з імбирем, гвоздикою та запашним перцем.

Інгредієнти:

  • пшеничне борошно — 400 г;
  • вершкове масло — 250 г;
  • куряче яйце — 3 шт.;
  • гарбуз — 900 г;
  • цукор — 200 г;
  • вершки (30%) — 200 мл;
  • кориця, ванілін — за смаком;
  • сіль за смаком.

Як готувати гарбузовий пиріг із корицею:

  • змішати просіяне борошно із сіллю;
  • перетерти суміш із м'яким маслом, потім потроху додати збите яйце та замісити тісто;
  • скатайте тісто в кулю, загорнути в плівку та залишити його і холодильнику на 30 — 50 хвилин;
  • очистити гарбуз, видалити насіння та нарізати м'якоть кубиками;
  • покласти нарізаний гарбуз у каструлю з товстим дном або сотейник, додати води та варити, поки овоч не стане м'який, а вода не випарується;
  • розім'яти варений гарбуз на пюре;
  • розкачати тісто на злегка притрушеній борошном поверхні та застелити ним круглу низьку форму діаметром близько 30 см;
  • поверх тіста покласти аркуш паперу для запікання та насипати будь-яку крупу, щоб корж зміг рівномірно пропектися;
  • випікати в духовці протягом 15 хвилин за 190 оС;
  • збити гарбузове пюре з 2 яйцями, цукром, вершками, сіллю та прянощами;
  • отриману суміш вилити у форму із запеченим тістом;
  • випікати пиріг 50-55 хвилин за 180 оС;
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!

Подавати гарбузовий пиріг потрібно охолодженим.

Лазанья з гарбузом

Лазанья з гарбузом. Фото: RitaE / pixabay

Лазанья з гарбузом. Фото: RitaE / pixabay

Лазанья — класична італійська страва, яка складається з пластів тіста, що чергуються з різною начинкою. Традиційно лазанью готують на основі рагу з м'ясним фаршем, залитим соусом бешамель та посипаним пармезаном.

Підписуйтесь на нас в Google News!

Однак у різних регіонах Італії начинка може змінюватися. Жодних суворих правил немає, тому гарною начинкою для лазаньї може стати навіть гарбуз.

Інгредієнти (на 4 порції):

  • гарбуз — 300 г ;
  • листи лазаньї — 10 шт.;
  • волоські горіхи — 50 г;
  • тертий пармезан — 70 г;
  • рослинна олія — 2 ст. л.;
  • вершкове масло — 30 г ;
  • борошно — 2 ст. л.;
  • молоко 2 скл.;
  • червоний мелений перець;
  • мускатний горіх;
  • сіль за смаком.

Як готувати лазанью з гарбузом:

  • очистити від шкірки гарбуз та натерти його на великій терці;
  • приготувати соус бешамель: розтопити вершкове масло на сковороді, додати борошно та смажити його до коричневого кольору;
  • обережно влити гаряче молоко та добре розмішати;
  • приправити сіллю, тертим мускатним горіхом та прокип'ятити 4-5 хв;
  • обсмажити горіхи та подрібнити їх блендером;
  • натерти сир на великій терці;
  • закип'ятити воду в каструлі, додати олію, покласти пласти лазаньї та варити їх 3-4 хв;
  • розігріти духовку до 180 оС;
  • вилити на дно форми соус;
  • покласти лист лазаньї;
  • викласти шар тертого гарбуза, посипати горішками, полити соусом та посипати пармезаном;
  • таких шарів потрібно зробити декілька;
  • верхній шар лазаньї треба рясно посипати тертим сиром та горіхами;
  • запікати лазанью протягом 20-25 хвилин до готовності.

Суп у гарбузі

Гарбузовий суп. Фото: Kirill Ermakov / Unsplash

Гарбузовий суп. Фото: Kirill Ermakov / Unsplash

Гарбузовий суп — ще одна традиційна страва, яку в США готують на День подяки. Він може бути в різних варіантах, як із м'ясом, так і вегетаріанський. Також можна приготувати суп та подати його просто в гарбузі.

Інгредієнти для супу:

  • гарбуз — 500 г;
  • хліб — 1 скибочка;
  • твердий сир — 30 г;
  • вершки — 80 мл;
  • чорний мелений перець за смаком.

Інгредієнти для супу в гарбузі:

  • гарбуз вагою 3 кг;
  • вершкове масло — 7 ст. л.;
  • сіль за смаком;
  • цибуля — 1 шт.;
  • хлібні крихти — 1,5 скл.;
  • мелений мускатний горіх — 1/2 ч. л.;
  • сушена шавлія — 1/2 ч. л.;
  • молотий чорний перець за смаком;
  • тертий сир грюєр — 50 г;
  • лавровий лист — 2 штуки;
  • курячий бульйон — 4 скл.;
  • вершки — 1/2 скл.

Як приготувати суп у гарбузі:

  • розігріти духовку до 180 оС;
  • з гарбуза зрізати верхівку, яка потім стане кришкою;
  • очистити гарбуз від насіння;
  • змастити гарбуз однією столовою ложкою вершкового масла зсередини, посипати сіллю та поставити на деко;
  • розтопити шість столових ложок вершкового масла в сковороді на середньому вогні;
  • додати нарізану цибулю та смажити до прозорості близько 10 хвилин;
  • всипати хлібні крихти та смажити ще протягом 2 хвилин;
  • додати мускатний горіх, шавлію та приправити сіллю та перцем;
  • зняти цибулю з вогню, додати натертий сир і влити суміш у гарбуз;
  • влити бульйон, щоб заповнити гарбуз, не доходячи до верху на 2 пальці;
  • покласти лавровий лист і накрити кришкою гарбуза;
  • випікати гарбуз півтори години до кипіння бульйону;
  • вийняти гарбуз із духовки, влити вершки;
  • перед поданням на стіл потрібно ложкою з довгою ручкою зняти гарбузову м'якоть зі стінок гарбуза.

Гарбузова каша з рисом

Гарбузова каша. Фото: kkppwoshizhu / pixabay

Гарбузова каша. Фото: kkppwoshizhu / pixabay

Ще одна популярна страва — це гарбузова каша, вона може бути на молоці чи на воді, солодка або ні. Крупа може бути різна. Така страва стане смачним частуванням як для дітей, так і для дорослих.

Інгредієнти:

  • гарбуз — 1 кг;
  • рис — 1 ст.;
  • молоко — 1 л;
  • цукор — 4-5 ст. л.;
  • вода — для замочування;
  • вершкове масло — за смаком;
  • сіль — 0,5 ч. л.

Як готувати гарбузову кашу:

  • почистити гарбуз та нарізати його великими кубиками;
  • покласти в каструлю та залити водою, щоб вона повністю покривала гарбуз;
  • варити гарбуз на середньому вогні 20-30 хвилин до готовності;
  • подрібнити гарбуз у блендері, залити його молоком та добре перемішати;
  • поставити гарбуз на вогонь та довести до кипіння, постійно помішуючи;
  • промити рис та додати до гарбуза;
  • суміш варити на повільному вогні 30 хвилин;
  • додати до суміші сіль, цукор та вершкове масло;
  • накрити каструлю кришкою та дати каші настоятися близько години.

Деруни з гарбузом

Деруни з гарбузом. Фото: locrifa / pixabay

Деруни з гарбузом. Фото: locrifa / pixabay

Інгредієнти:

  • гарбуз — 500 г;
  • картопля — 500 г;
  • пшеничне борошно — 2 ст. л.;
  • яйце — 2 шт.;
  • рослинна олія — 75 мл;
  • сметана — 100 мл;
  • сіль.

Як готувати деруни з гарбузом:

  • вимити гарбуз та картоплю, очистити та натерти на терці;
  • додати жовтки, пшеничне борошно, сіль та перемішати;
  • білки збити та додати до суміші картоплі та гарбуза;
  • поставити суміш на 10 хв. у тепле місце;
  • випікати оладки на олії в сковороді з антипригарним покриттям;
  • подавати страву варто зі сметаною чи будь-яким соусом за смаком.

Коментарі

Паспорт вакцинації для Європи: з якими щепленнями пустять, а з якими — ні

Топ-5 найкращих фільмів про Джеймса Бонда

Бабин Яр: топ-7 книг про Голокост, які варто прочитати