Facebook Pixel

Зміни в оплаті лікарняних – за що доведеться платити бізнесу

На сайті Мінсоцполітики з'явився законопроєкт, який «оптимізує функції Фонду соціального страхування». Якщо він стане законом, то на українців чекають серйозні зміни в сфері соціального забезпечення.

Змін пропонується багато, частина з них стосується лікарняних. Зокрема, планується збільшення періоду оплати роботодавцем перших днів страхового випадку з 5 до 10 днів. Таким чином, значна частина лікарняних повністю оплачуватиметься за рахунок компаній.

Також передбачається інша прив'язка розміру виплат до величини страхового стажу. Лінійка пропонується така:

  • страховий стаж до 5 років — 50% середньої зарплати;
  • від 5 до 10 років — 60%;
  • від 10 до 15 років — 70%;
  • від 15 до 20 років — 80%;
  • понад 20 років — 100%.

Зараз лікарняні в розмірі 100% середньої заробітної плати отримують працівники зі стажем понад 8 років.

Також планується позбавлення права на лікарняні працівників, які працюють за сумісництвом, а також на час вимушеного простою підприємства, наприклад, під час карантину.

Може бути зменшений до шести календарних місяців проти нинішніх 12 строк звернення за призначенням матеріального забезпечення з дня відновлення працездатності, встановлення інвалідності, закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами, смерті застрахованої особи або члена сім'ї.

Додатково. Раніше The Page повідомляло, як в Україні буде проводитися індексація пенсій.

Рівень бідності в Україні серед працюючого населення за підсумками першого півріччя 2020 року склав 42,4%. Станом на 1 лютого 2021 року він зріс до 50%. Більш того, за прогнозами Інституту демографії та соцдосліджень ім. Птухи НАН України, у 2021 році поліпшення ситуації очікувати не варто.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉