Facebook Pixel

Бідність усе ближче: до кінця року вона торкнеться половини українців

Інститут демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи Національної академії наук опублікував дослідження про вплив «коронавірусної кризи» на бідність. Згідно з його результатами, за підсумками 2020 року до категорії бідних потрапить 45% населення України.

У дослідженні йдеться, що цей показник на 17%, або на 6,5 відсоткового пункту вище, ніж 2019 року. Водночас, згідно з прогнозом, який зробили наприкінці минулого року, рівень бідності за підсумками 2020-го мав скласти 31,2%. У дослідженні уточнюється, що реальне зростання показника бідності становить на 44%, або на 13,8 відсоткового пункту більше.

2.png
1.png
3.png
4.png
5.png
7.png
6.png
8.png
9.png
10.png
11.png
2.png Thumb 1.png Thumb 3.png Thumb 4.png Thumb 5.png Thumb 7.png Thumb 6.png Thumb 8.png Thumb 9.png Thumb 10.png Thumb 11.png Thumb

Про бідність населення за підсумками 2019 року

За інформацією голови відділення дослідження рівня життя інституту Людмили Черенько, 2019 року в Україні було 14,5 млн бідного населення, у першому ж кварталі цього року його стало на 2 млн більше — 16,5 млн осіб.

За підсумками 2019 року межа бідності збільшилася на 15%, склавши трохи більше ніж 3 тис. грн на одну людину на місяць. Водночас частка бідних у сільських домогосподарствах була 31%, у малих містах —28%, а у великих — 16%.

Соціально-економічні наслідки «коронавірусної кризи»

  • Скорочення доходів або втрата основного джерела доходу. За даними агентства Info Sapiens, у березні 2020 року 60% опитаних зазначили, що мають фінансові втрати, зокрема через зменшення регулярного доходу, повну його втрату і втрату роботи.
  • Зниження доступності придбання базових товарів. За даними КМІС, 29% населення занепокоєні через зростання цін на харчові продукти.
  • Зниження фінансової спроможності для оренди житла. Втрата основного джерела доходу або його частини породжує додатковий ризик для орендарів житла — необхідність пошуку нового. Через введення карантину операції з оренди житла впали на 32%.
  • Погіршення соціальної стабільності та зростання криміналізації соціального середовища. Однією із загроз введення або продовження карантину через коронавірус є збільшення кількості крадіжок у магазинах (56%), нападів на вулицях (46%) і сприяння підвищенню мародерства (45%).
  • Загроза поширення добровільної соціальної ізоляції і втрата соціальних контактів («перехід» життя у віртуальне середовище). Карантин значно вплинув на звички українців. Зокрема, у період карантину велика частина населення стала більше часу проводити в смартфоні (70%), за комп'ютером (44%), у соціальних мережах (51%) тощо.
  • Песимістичні очікування. Уже зараз українці змушені відмовляти собі в товарах повсякденного попиту, дехто був змушений переглянути заплановані витрати, зокрема відкласти придбання одягу та взуття, поїздки та відпустку. Водночас дехто припиняє виплату товарів і послуг ЖКГ.

Контекст. Нещодавно Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) провів дослідження щодо рівня бідності в Україні за підсумками цього року, у якому зазначалося, що рівень бідності в країні зросте з 27,2% до 43,6%. Згодом Мінсоцполітики прокоментувало звіт і повідомило, що рівень бідності складе 45%, що на 6,5 відсоткового пункту більше за торішній показник.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉