Facebook Pixel

Як уберегтися від інфекційних хвороб улітку

Щоб уберегтися від інфекційних хвороб, які загрожують українцям улітку, потрібно вжити певні заходи безпеки. Про них в інтерв’ю The Page розповів експерт Центру громадського здоров’я, завідувач відділу факторів виробничого та навколишнього середовища Анатолій Оперчук.

«Основне наше завдання – вберегтися від мікробів, які активно розмножуються в теплий період року. Руки і рот – основний шлях зараження кишковими інфекціями. Можна сказати «спасибі» ковіду, бо за часи цієї пандемії люди накопичили в себе велику кількість дезінфектантів. Обов’язково потрібно обробляти ними руки», – наголошує Оперчук.

Також він нагадує, що для запобігання кишковим інфекціям потрібно вживати лише термічно оброблені якісні продукти.

Крім того, експерт звернув увагу, що на затоплених внаслідок підриву Каховської ГЕС територіях існує ризик лептоспірозу, оскільки розмиті природні осередки цього захворювання, нори гризунів. «Лептоспіроз – це інфекція, яка передається від тварин до людини. Вона має високу смертність. Потрібно дуже акуратно ставитися до цілісності своєї шкіри. Поріз на нозі або руці та подальша робота в тих умовах, де може бути лептоспіра, — це дуже небезпечно. Якщо є поріз, потрібно відразу ізолювати рану, обробивши та перев’язавши її, – радить Оперчук. Він додає, що потрібно стежити, аби до рани не потрапила забруднена вода чи грунт.

І найголовніше – при будь-якій ознаці хвороби потрібно одразу звертатися до лікаря. «Українці часто не пов’язують підвищення температури з кишковими інфекціями. Але більшість із них починаються саме з високої температури, а вже потім починаються кишкові розлади, озноб тощо. Не займайтесь самолікуванням! Це може призвести до дуже поганих наслідків як для вас, так і для людей, які з вами контактують», – підсумовує експерт.

Подякувати 🎉