Facebook Pixel

Лідери G-7 погодяться використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні

Лідери G-7 погодяться використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні

Лідери G-7 погодяться використовувати заморожені російські активи для допомоги Україні

Лідери «Великої сімки» мають намір досягти політичної згоди про надання Україні допомоги в розмірі $50 млрд за рахунок прибутків, отриманих від заморожених російських суверенних активів. Про це пише Bloomberg.

Однак технічні деталі угоди потрібно буде завершити після саміту лідерів G-7, який відбудеться цього тижня в Італії, а це означає, що укладення остаточної угоди займе деякий час, повідомив виданню на умовах анонімності французький чиновник.

Французька думка послідувала за коментарями США у вівторок про те, що лідери майже досягли політичної згоди. Люди, обізнані з ходом переговорів в обох країнах, сказали, що метою буде виплатити кошти до кінця року.

Учасники G-7 попередили, що крім будь-якої угоди, яка, як очікується, стане одним із головних результатів саміту, деякі питання щодо її роботи є складними.

Посадовці по обидва боки Атлантики місяцями обговорювали, як використати прибутки, отримані від заморожених фондів російського центрального банку на суму близько $280 млрд, більшість з яких знерухомлені в Європі.

За оцінками, доходи від заморожених активів становлять від 3 до 5 млрд євро на рік. ЄС уже погодився надавати Україні прибуток двічі на рік, але Сполучені Штати закликали союзників по G-7 знайти способи надати Києву більш негайну підтримку.

Складні питання, які потрібно буде вирішити, включають з’ясування того, як структурувати будь-які позики Україні, як розподіляються ризики між союзниками та забезпечення того, щоб активи залишалися замороженими на роки.

Радник США з нацбезпеки Джейк Салліван сказав, що обговорення тривають і досягають значного прогресу.

Quote«Те, над чим ми працюємо, — це структура, яка не є загальною — вона є досить конкретною з точки зору того, що це передбачає. Але, звісно, основні оперативні деталі всього, що узгоджено в Італії, потім потрібно буде опрацювати, і лідери дадуть вказівки експертам, щоб вони опрацювали це у визначені часові рамки», — додав Салліван.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉