Facebook Pixel

За два роки в Україні продано менше 500 тис. га землі — Опендатабот

За два роки в Україні продано менше 500 тис га землі — Опендатабот

За два роки в Україні продано менше 500 тис га землі — Опендатабот

Майже півмільйона гектарів землі було відчужено з моменту відкриття ринку землі. Про це повідомляє Опендатабот.

Загалом за два роки станом на середину вересня 2023 року найбільшу кількість земельних угідь було передано у спадщину — 828 тис. га. Для порівняння, за той самий час за договорами купівлі-продажу було продано лише 365 тисяч га. Загалом за весь період відкритого ринку землі було відчужено 448 тис. га.

Угоди з українською землею

Угоди з українською землею

Більш ніж половина від загального обсягу була продана протягом перших 8 місяців, до початку повномасштабного вторгнення — 203 тис. га. Певне пожвавлення на ринку спостерігалось з лютого 2023 року, натомість влітку зафіксовано падіння кількості як за кількістю угод, так і за площею проданих угідь.

Ймовірно, це пов'язано з очікуваннями щодо розширення кола покупців землі — зокрема, з 2024 року купувати землю зможуть і юридичні особи. Але наразі апокаліптичні прогнози про великі фінансові структури, які «сьогодні вже поклали око на нашу землю, щоб перетворити її у великий обсяг спекулятивного товару», не справдилися.

Угодя про купівлю землі

Угодя про купівлю землі

Загалом середня площа угоди «купівлі-продажу» становить 2,2 га. Водночас середня ціна угоди — інформація про яку наявна у базі моніторингу земельних відносин — становить 39-45 тис. грн.

Середня ціна гектару землі

Середня ціна гектару землі

Найдешевшою за весь час з моменту відкриття ринку стала земля на Херсонщині — 23 тис. грн за 1 га. А найдорожчі угіддя виявились на Львівщині — 132 тис. грн за гектар.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉