Facebook Pixel

ЄС шукає шляхи, як змусити російські активи працювати на Україну

Міністри закордонних справ Євросоюзу в понеділок, 27 червня, на зустрічі в Люксембурзі обговорили варіанти, як змусити активи росіян працювати на Україну. Німеччина відмовляється від плану Єврокомісії вилучити заморожені активи російського центрального банку на користь відновлення України, пише Financial Times.

Європейська комісія розробляє план на мільярди євро, за яким фінустанови, де є заморожені російські активи, мають передавати частину отриманих прибутків на користь України.

Проте спочатку занепокоєння висловив Європейський центробанк, а згодом Берлін та інші столиці закликали доопрацювати план.

Високопосадовці уряду Німеччини мають сумніви, що план отримає достатню підтримку: юридичні ризики надто високі.

У чому саме полягають «складні фінансові та юридичні питання»?

У Міністерстві закордонних справ Німеччини нагадують: якщо ЄС передасть гроші російського центробанку Україні або отримає доходи від їхнього інвестування, це створить прецедент для інших. Наприклад, Польща може висунути Берліну власні претензії щодо відшкодування збитків під час Другої світової війни.

У Мін'юсті Німеччини неофіційно назвали пропозиції ЄС щодо конфіскації активів російського центробанку «юридично неспроможними».

Financial Times нагадує, що ЄС відмовився від ідеї просто конфіскувати російські активи на користь України – гроші мають працювати. Натомість один із варіантів ЄС включає вимогу до депозитаріїв цінних паперів перераховувати Україні надприбутковий внесок із прибутку, отриманого в результаті реінвестування доходів від знерухомлених російських активів.

Один із представників уряду України прогнозує, що ЄС міг би залучати 3 млрд євро на рік з активів центробанку рф.

За альтернативною схемою Єврокомісія могла б використовувати конфісковані російські активи як заставу, під яку вона б позичала кошти для інвестування з відшкодуванням, яке було б призначено для Києва.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉