Facebook Pixel

Потяги з вантажівками — як Укрзалізниця допомогатиме обходити заблоковані кордони

Під час дискусії про польсько-українські відносини у рамках заходу Global Outlook: A Winning Vision, який організувала Європейська Бізнес Асоціація, Тимофій Мураховський, директор з комерційної роботи та логістики АТ «Укрзалізниця», розповів, як потягами перевозитимуть вантажівки через кордон на тлі блокування автомобільних пунктів пропуску. Адже, на жаль, за оцінками учасників дискусії, перспективи швидкого вирішення проблеми з блокуванням кордонів для українських перевізників виглядають примарно.

Що пропонує «Укрзалізниця» для перевезення вантажівок через польський кордон

Quote«До міста Славкув (Польща) в 440 км від українсько-польського кордону ми провезли поїзд у прямому і зворотному напрямку. Він, на жаль, не був повністю заповнений, але ми побачили, що технологічно і документально це можливо», — зазначив Тимофій Мураховський.

Про перший контрейлерний поїзд ЗМІ стало відомо 7 грудня 2023 року. В його складі були 23 контейнерні платформи, завантажені 13-ма тягачами з напівпричепами. Повідомлялось, що платформу контрейлерного поїзда можна замовити для транспортування фур через «Центр транспортного сервісу «Ліски» АТ «Укрзалізниця», а з Польщі — в польській дочірній компанії «Укрзалізниці» UZ Cargo Poland.

Your browser doesn't support HTML5 video.

Наразі, за словами Мураховського, тривають перемовини з польською стороною, роль якої є вирішальною у формуванні ціни на цей сервіс. Вона не має перевищувати певний рівень, прийнятний для українських товаровиробників та імпортерів. Тому «Укрзалізниця» надала свою пропозицію, і очікує відповіді. Тимофій Мураховський зазначив, що цей потяг не є комерційним проєктом для «Укрзалізниці», яка у цьому випадку працюватиме тільки за собівартість.

Quote«Ми вважаємо, що цей сервіс буде працювати. У нас є сьогодні можливість відправляти чотири потяги на тиждень зі станції Скнилів і в зворотному напрямку. Або два потяги зі станції Скнилів і два потяги зі станції Київ-Ліски», — додав Тимофій Мураховський.

Польська донька «Укрзалізниці» — коли створена і які послуги пропонує

UZ Cargo Poland — дочірня компанія АТ «Укрзалізниця», яка була відкрита влітку 2023 року і почала працювати наприкінці жовтня. Адже згідно з польським законодавством потрібно було виконати певні процедури.

Завдяки UZ Cargo Poland вже вдалося запустити сервіс перевезення контейнерів до польського порту Гданськ і у зворотному напрямі. Потяги виходять з терміналів «Київ-Ліски», «Дніпро-Ліски» та «Одеса-Ліски». За словами Тимофія Мураховського, протягом майже кварталу роботи вдалося перевезти більше 5 тис. контейнерів, що є дуже непоганим стартом. Ця послуга називається «Інтермодальний потяг». Рейси здійснюються за жорстким графіком.

Також Тимофій Мураховський розповів про можливість переставляти на європейські колії 1435 мм українські вагони-зерновози. Цією послугою користуються великі українські агрокомпанії — експортери.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉