Facebook Pixel

ВВП України зріс на 4% попри блокування кордону у листопаді 2023

ВВП України зріс на 4% у листопаді 2023 року порівняно з листопадом 2022-го. Мінекономіки оцінюють зростання української економіки на рівні 5,5% за січень-листопад 2023 року у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Про це повідомили в Міністерстві економіки.

Quote«У листопаді 2023 року майже місячне блокування польсько-українського кордону було основним негативним фактором для виробників-експортерів. Робота українського морського коридору дозволила частково компенсувати втрати в економіці від блокади кордону», – зазначила перша віцепрем’єр-міністерка Юлія Свириденко.

Як змінилися темпи інфляції у листопаді 2023 року:

  • Зростання споживчих цін уповільнилось до 0,5%, за даними Держстату (після 0,8% у жовтні 2023-го).
  • Річні темпи інфляції сповільнилися з 5,3% у жовтні 2023-го до 5,1% у листопаді (це менше, ніж у деяких країнах ЄС. За даними Євростату, у листопаді річна споживча інфляція в Чехії становила 8%, в Угорщині – 7,7%, в Ісландії – 7,4%, у Словаччині/Румунії – 6,9%, у Польщі – 6,3%, у Хорватії/Болгарії – 5,5%).
Quote«Помірна динаміка зростання споживчих цін співставна із рівнем інфляції в європейських країнах, де економіка не зазнає шоків війни. Поточний інфляційний тренд свідчить про виправданість очікувань щодо низької інфляції», – прокоментувала Свириденко.

Подякувати 🎉