Facebook Pixel

Від початку роботи морського коридору 302 судна експортували 10 млн т

З серпня 2023 року морським коридором у Чорному морі 302 судна експортували продукцію українських аграріїв та інші вантажі до 24 країн світу.

Про це пише ЦТС.

Загалом морським коридором у Чорному морі експортовано 10 млн т вантажів.

Попри систематичні атаки росії на портову інфраструктуру, український коридор працює — з моменту запуску порти Великої Одеси прийняли 337 нових суден під завантаження, ще 79 – готуються прийняти найближчим часом.

Нагадаємо, що 17 липня російські урядовці заявили про припинення «зернової угоди», вона тривала 2 місяці.

Угода дала змогу безпечно транспортувати приблизно 30 млн тонн зернових від моменту її підписання у липні 2022 року. Це допомогло знизити світові ціни на продовольчі товари, які зросли до рекорду після російського вторгнення. Одними з найкращих напрямків для українського зерна є Китай та Іспанія.

Перевезенню зерна Чорним морем перешкоджали постійні перебої в спільній перевірці суден. Швидкість цих обстежень матиме вирішальне значення для здатності України реалізувати врожай пшениці, зібраної з липня.

Однак і після продовження угоди росія неодноразово порушувала її, навмисно затримуючи інспекції суден, що входять в українські морські порти.

Альтернативою «зерновій угоді» для України залишається дунайське пароплавство. Дунайські порти прийняли та обробили 27,6 млн тонн вантажів за 10 місяців 2023 року. Це на 45,6% більше, ніж за аналогічний період 2022 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉