Facebook Pixel

Верховна Рада планує змінити правила перевірки доходів високопосадовців

Комітет Верховної Ради з питань фінансів прийняв доопрацьовану версію законопроєкту № 9269 щодо фінансового моніторингу політично значущих осіб або PEP.

Про це повідомив перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк

За це рішення проголосували 20 нардепів. Проти — 0. Утрималось — 2.

Нагадаємо, що PEP (Політично значущі особи) — це люди, які займають або займали важливі державні посади в уряді або державних органах, а також їхні родичі чи близькі асоційовані особи. Це президенти держав, прем’єр-міністри, міністри та їхні заступники, депутати, політичні діячі вищих рангів, високопосадовці судової системи, правоохоронних органів, юстиції, оборони, керівництво Національного банку тощо. Вичерпний перелік посад можна знайти в новому законі про фінансовий моніторинг (стаття 1).

Так, зміни готував Нацбанк разом з Мінфіном:

  • через 12 місяців після звільнення політично значущої особи з посади всі суб’єкти фінмоніторингу мають переглянути його ризик і можуть його значно зменшити;
  • запобіжники проти використання банками та іншими суб’єктами ПФМ (порядок перевірки) використання формального підходу;
  • за зловживання з жорстким фінмоном банк та інші фінустанови можуть бути оштрафовані до 100 тис. неоподаткованих мінімумів.

За словами нардепа, цей пункт — структурний маяк меморандуму з МВФ і має бути виконаний до кінця вересня 2023 року.

Нагадаємо, що 5 вересня Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №9534 про відновлення декларування для чиновників. Його підтримали 329 парламентарів, повідомляє народний депутат Ярослав Железняк. Однак лише 199 нардепів підтримали негайне відкриття декларацій.

Подякувати 🎉