Facebook Pixel

Українці з чужими іменами та авто з GPS: головне про викрадення судді Чауса

Українського суддю Миколу Чауса, який декілька років переховувався від влади у Молдові, на початку квітня викрали у Кишиневі. Міністерство внутрішніх справ Молдови вже затримало двох підозрюваних у справі, а журналісти-розслідувачі RISE Moldova та «Слiдства.інфо» опублікували матеріал із деталями, де йдеться, що у викраденні фігурують українці, які пов'язані з українською розвідкою, однак розвідка Міністерства оборони нашої країни цю інформацію спростовує. The Page розповідає головне про справу.

Викрадення Чауса: з чого почалося

Микола Чаус після низки винесених скандальних рішень (він, зокрема ухвалював рішення проти Автомайдану та мав бути люстрований, але цього не сталося) та після звинувачення його у вимаганні та отриманні хабара на $150 тис., які знайшли закопаними на його подвір’ї, близько чотирьох років незаконно переховувався від влади країни у Молдові.

Після того, як у березні стало відомо, що Україна вимагатиме екстрадиції судді, 3 квітня його викрали троє невідомих на вулиці Кишинева. Цю інформацію підтвердили молдовські правоохоронці, заявивши, що його вивезли через кордон з Україною. Тоді інформацію прокоментувала президентка Молдови Майя Санду, назвавши ситуацію неприпустимою, українська ж сторона заявляє, що з викраденням не пов’язана. Так, глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба сказав, що Україна до цього не причетна та запропонував створити спільну робочу групу щодо цього питання.

Пізніше глава міністерства внутрішніх справ Молдови Павел Войку заявив, що підрозділи відомства проводять розслідування. Вони вже встановили особи кількох організаторів викрадення Чауса і затримати одного підозрюваного. Так, правоохоронці знайшли авто, якими користувалися злочинці, зібрали відбитки пальців, виявили їхнє листування, яке велося українською мовою, встановили особи деяких викрадачів і їхній маршрут.

Пізніше в генеральній прокуратурі Молдови повідомили про ще одного затриманого у цій справі. 30-річного підозрюваного затримали 9 травня на в'їзді до Молдови, наступного дня йому оголосили про підозру в організації та виконанні викрадення.

Що відомо про викрадення Чауса: деталі

Деталі викрадення вже з’ясували журналісти-розслідувачі RISE Moldova та українського «Слiдства.інфо». У матеріалі йдеться, що викрадення судді планувалося щонайменше за 19 днів. З 15 березня за Чаусом слідкували більш ніж 10 осіб, які прибули до Молдови окремими групами, вони часто змінювали місце проживання. Найменше п’ятеро пред’явили на митниці несправжні паспорти. Одним із них був українець Юрій Коваленко, який нібито пов’язаний із українською розвідкою.

Коли він приїхав до Молдови, то орендував Hyundai Accent, який був обладнаний системою GPS, що дозволило відстежити його маршрут. Три дні він їздив однаковим маршрутом, зокрема і до будинку, де мешкав Чаус. Пізніше «напарник» Юрія Коваленка разом із «Едуардом Ставицьким», справжнє ім’я якого Андрій Куценко, і які також нібито пов’язані з військовою розвідкою, в тій же компанії взяли в оренду авто Volkswagen Jetta, де також був GPS, та їздили на ньому до будинку Чауса. Пізніше авто Renault Megane без системи GPS орендував Олексій Сотников, а українець Олексій Нечаєв взяв Volkswagen Jetta. Останній також приїздив до будинку судді і 31 березня паркувався поруч із трьома машинами неподалік парку Сергія Лазо — Ford Transit, Mercedes Benz и Renault Scenic, дві з яких потім будуть використані для викрадення судді.

Авто, які орендували викрадачі Миколи Чауса. Фото: RISE Moldova

Авто, які орендували викрадачі Миколи Чауса. Фото: RISE Moldova

3 квітня за кілька годин до викрадення Чауса Коваленко і Куценко були на пункті перетину кордону «Атаки–Могилів-Подільський», які з’явилися там після перетину пункту Toyota с дипломатичними номерами, в якій ймовірно і вивезли Чауса.

У справі фігурують також Олег Стадник, проти якого у Молдові минулого року відкрили кримінальне провадження, Олександр Костенюк, який, за даними слідства, раніше працював у Нацполіції Львова, Роман Кожушко, Михайло Булега, Юрій Ткач і Богдан Кузмак, Андрій Солтис та Тарас Штойко, які виїхали з Молдови після Коваленка та Куценка.

Ймовірні викрадачі Миколи Чауса. Фото: RISE Moldova

Ймовірні викрадачі Миколи Чауса. Фото: RISE Moldova

Водночас представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Черняк у коментарі виданню Hromadske заперечив зв’язок відомства з викраденням, заявивши, що «це провокація російських спецслужб щодо дискредитації воєнної розвідки України та для того, щоб посварити два братніх народи».

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉