Facebook Pixel

Скандального суддю Вовка не відсторонили від посади попри кримінальну справу

Вища рада правосуддя вирішила тимчасово не усувати главу Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка від виконання своїх обов'язків. Рішення було ухвалено одноголосно. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

Варто зазначити, що Вовка та інших суддів Окружного адміністративного суду підозрюють у тому, що вони створили злочинну організацію, до якої входили 12 осіб. Ці люди нібито хотіли захопити владу в державі шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, Вищою радою правосуддя та створення штучних перешкод їхній роботі.

Quote«Вища рада правосуддя та Окружний адміністративний суд «кришують» президент Володимир Зеленський і глава Офісу президента Андрій Єрмак», — зазначив Шабунін.

За його словами, Зеленський протягом року не подає законопроєкт, який дозволить розпустити Окружний адміністративний суд, а президент є єдиною людиною, яка може це зробити.

Ба більше, глава «Центру протидії корупції» зазначив, що законопроєкт глави держави про «судову реформу» ще більше підсилює Вищу раду правосуддя.

Клопотання щодо відсторонення суддів від виконання їхніх обов'язків, яке розглядалося сьогодні, подала Генеральний прокурор Ірина Венедіктова, бо проти них порушили кримінальну справу.

Крім того, Вища рада правосуддя відмовила у відводі члена ради Павла Гречковського, повідомляє на своїй сторінці у Facebook «Центр протидії корупції». Варто зазначити, що він фігурує на «плівках Окружного адміністративного суду», які 1 вересня опублікувало Національне антикорупційне бюро.

У відео, зокрема, йдеться про те, що Вовк міг організувати подання штучних скарг до Вищої ради правосуддя на підконтрольних йому суддів, а також на суддів усіх інстанцій, які виносили незручні йому рішення, включно із суддями Верховного Суду.

Контекст. Місяць тому детективи Національного антикорупційного бюро проводили обшуки у глави Окружного адміністративного суду Києва Павла Вовка. Тоді відомство та Спеціалізована антикорупційна прокуратура оголосили підозру Вовку й ще декільком людям: заступнику Вовка Євгену Аблову, п'яти іншим суддям і керівнику Держсудової адміністрації Зеновію Холоднюку.

Роком раніше детективи НАБУ разом з управлінням спецрозслідувань Генпрокуратури вже проводили обшуки у приміщеннях Окружного адмінсуду Києва. Саме цей суд ухвалив кілька скандальних рішень: визнав незаконною націоналізацію Приватбанку, усував з посади колишню в.о. міністра охорони здоров'я Уляну Супрун, зупиняв конкурс на посаду глави митниці.

Вовка хотіли усунути від виконання обов'язків ще тоді, проте Вища рада правосуддя відмовила Генпрокуратурі у цьому.

Подякувати 🎉