Facebook Pixel

Україна та Молдова підписали меморандум щодо постачання газу

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища України та Міністерство економіки та інфраструктури Молдови підписали меморандум про взаєморозуміння, який стосується безпеки у питаннях поставок газу.

Про це повідомила представник Енергетичного співтовариства Світлана Карпишина, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

Вона заявила, що меморандум підписали в Кишиневі сьогодні, 13 грудня. Карпишина сподівається, що Україна ніколи його не реалізує.

Контекст

  • Раніше президент Молдови Ігор Додон збирався просити про знижку в 30% на російський газ. Додаткова підтримка Кремля йому необхідна, щоб посилити позиції пропрезидентської партії соціалістів перед виборами в місцеві органи влади. На початку вересня він повідомив, що зміг домовитися з президентом РФ Володимиром Путіним про зниження цін на російський газ — його вартість для Молдови повинна була зменшитися з 1 жовтня.
  • Молдова висловлювала стурбованість припиненням десятирічного транзитного контракту з початку 2020 року між «Нафтогазом» і «Газпромом», куди газ надходить через Україну. Однак, український Кабмін доручив забезпечити імпорт газу Молдовою з ЄС без участі «Газпрому».
  • А вчора, 12 грудня, Європейський банк реконструкції і розвитку надав Молдові акредитив на $50 млн. Ці гроші потрібні країні для закупівлі природного газу у «Нафтогазу» протягом місяця, у разі припинення транзиту газу між Україною і Росією.

Подякувати 🎉