Facebook Pixel

Війна в Україні йде й за корисні копалини, які росія хоча розділити з Китаєм

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Грем заявив, що США повинні сприяти перемозі України у війні, щоб не дозволити росії спільно з Китаєм отримати доступ до важливих корисних копалин, які знаходяться на українській території.

Про це він сказав 9 червня в інтерв’ю американському телеканалу CBS News.

Quote«Вони сидять на 10-12 трильйонах доларів критично важливих корисних копалин в Україні. Вони могли б бути найбагатшою країною в усій Європі. Я не хочу віддавати ці гроші і ці активи путіну, щоб він поділився ними з Китаєм. Якщо ми зараз допоможемо Україні, вони можуть стати найкращим діловим партнером, про якого ми коли-небудь мріяли, щоб 10-12 трильйонів доларів критично важливих мінеральних активів могли бути використані Україною і Заходом, а не віддані путіну і Китаю», – заявив американський політик.

Головне багатство Донбасу — вугілля, особливо антрацит, який широко використовується в енергетиці та металургії. За даними Міністерства енергетики України, усі родовища цього цінного виду твердого палива знаходяться на окупованих територіях, як і 71% шахт регіону. До війни у 2013 році на Донбасі функціонувала 151 шахта, але до кінця 2022 року їх залишилося лише 33.

За оцінками НАК «Надра України», у 2014 році потенційні запаси палива на ділянці, розташованій у Донецькій та Харківській областях, становили 4 трильйони кубометрів. Щорічний видобуток міг би складати від 10 до 20 мільярдів кубометрів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉