Facebook Pixel

Як правильно оформити відстрочку від мобілізації

Під час воєнного стану право на відстрочку від призову мають декілька категорій громадян. Однак відстрочку від мобілізації автоматично отримати не можна, навіть якщо є для цього вагомі підстави.

Чіткий перелік осіб, які мають право на відтермінування служби в армії, передбачений в статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Юристка практики військового права юридичної компанії «Приходько та партнери» Діана Тернова пояснила, як саме правильно оформити відстрочку від мобілізації.

Як отримати відстрочку від мобілізації

Для того, аби отримати відстрочку, варто зібрати пакет відповідних документів, написати заяву та з’явитися особисто до ТЦК.

Quote«З огляду на практику, бувають непоодинокі випадки, коли люди, маючи підстави для відстрочки, все одно захищають Батьківщину, погоджуючись на добровільну мобілізацію. Тож право на відстрочку – це право, однак його необхідно реалізувати», – пояснює вона.

Юристка наголосила: для того, аби реалізувати право на відстрочку, слід насамперед правильно написати заяву.

Quote«До цього потрібно підходити відповідально, обґрунтовано, коротко викласти обставини з посиланням на Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та попросити надати відстрочку. Треба додати до заяви документи, які підтверджують відповідні обставини для відстрочки. Надалі після проходження ВЛК очікувати відповідь стосовно надання відстрочки», – наголосила Діана Тернова.

Як оформити відстрочку

Для того, аби оформити відстрочку від мобілізації, треба виконати наступні дії:

  • написати обґрунтовану заяву;
  • зібрати та завірити нотаріально всі необхідні документи, які підтверджують право на отримання відстрочки;
  • зареєструвати заяву з документами в ТЦК та СП;
  • не проходити ВЛК, поки не зареєструєте заяву з документами.
Quote«Потрібно пам’ятати, що отримати відстрочку можна лише на підставі військово-облікового документа. Такими документами наразі є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного. Тобто, наприклад, якщо вам вже 35 років, а ви досі маєте приписне або стару довідку з військкомату, то поки не оновите даний документ, не зможете отримати відстрочку», – радить юристка.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉