Facebook Pixel

Які студенти можуть отримати відстрочку від мобілізації – пояснення МОН

Верховна Рада розглядає пропозицію надавати відстрочку від мобілізації студентам, які вступають на наступний рівень вищої освіти.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв'ю NV.

Так, якщо студент вже має диплом магістра чи спеціаліста (що прирівнюється до магістра) та прагне отримати ще одну спеціальність на рівні магістра, це не гарантує автоматичної відстрочки від мобілізації.

Однак відстрочка буде гарантована у разі вступу до аспірантури.

Аналогічно відстрочка буде надана і тим, хто вже має диплом бакалавра і вирішить продовжити навчання на магістратурі.

Quote«Це є та пропозиція, яка на сьогодні є у Верховній Раді і яку підтримує Міністерство освіти, але рішення швидше за все буде належати до закону про мобілізацію, ніж до законодавства про освіту», — пояснив Винницький.

Обговорення цієї ініціативи вже розпочалося у парламенті, і подальші кроки залежатимуть від рішення законодавчого органу. Нововведення може стати важливим кроком у поліпшенні умов навчання для студентів та аспірантів.

Як в Україні використовують заклади вищої освіти для уникнення мобілізації

За оцінками NGL.media, у 2023 році можливістю отримати легальну відстрочку від мобілізації скористалися близько 85 тис. чоловіків призовного віку. Цього року мова йде вже приблизно про 110 тис.

Частка чоловіків серед студентів-першокурсників платної форми навчання у 2023 році зросла загалом до 70%, а їхній середній вік збільшився до 27 років. Найбільш разюче зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+.

Навіть при тому, що вартість річного навчання у вищих навчальних закладах України збільшилася до 23,7 тис. грн, умови вступу на контракт залишаються спрощеними: на деякі спеціальності досить було успішної співбесіди чи написання мотиваційного листа.

Ще одна причина – збільшення доходів освітніх установ. З урахуванням середньої вартості навчання та кількості абітурієнтів у цьому році українські виші отримали понад 2,6 млрд грн лише завдяки чоловікам, які вже далеко не студентського віку. Цей додатковий дохід становить 1,7 млрд грн.

Лідером є Харківський державний університет залізничного транспорту. Кількість чоловіків-контрактників на першому році навчання порівняно з 2021 роком, зросла у 20 разів.

У 2021 році це було 102 особи, у 2022 році — 957 осіб, а в 2023 році ця кількість зросла до 2033 осіб.

Раніше The Page повідомляв, що в Україні планують скасувати відстрочку для частини студентів.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉