Facebook Pixel

У Верховній Раді планують скасувати відстрочку для студентів, що здобувають другу вищу освіту

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт № 9672 про скасування відстрочки від мобілізації для студентів старше 30 років. Вона стосується тих, хто здобуває другу чи більшу освіти.

Про це пише портал Верховної Ради України.

Законопроєкт додає кілька абзаців до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»:

Quote«Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України «Про освіту», якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти...» – говориться у законопроєкті.

У разі прийняття закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

В пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що з початком повномасштабної агресії «правова норма опосередкованого уникнення призову на військову службу під час мобілізації використана значною кількістю військовозобов’язаних призовного віку, які вже здобули певний рівень освіти і вступили у 2022, 2023 роках до закладів освіти для здобуття рівня освіти, який є рівним, а в більшості випадків є навіть нижчим за раніше отриманий освітній рівень».

Так, у 2022 році до закладів освіти зараховано на навчання 106 771 вступника чоловічої статі призовного віку, які розпочали здобувати другу освіту.

У 2023 році станом на 28 серпня чисельність таких осіб становить 74 059 вступників.

Нардепи зазначають, що «спостерігається суттєве збільшення чисельності вступників у порівнянні з минулим 2022 роком».

Нагадаємо, що в Україні обмежено придатних чоловіків можуть мобілізувати до лав Збройних сил з певними обмеженнями.


Подякувати 🎉