Facebook Pixel

Чи можна відмовитися від повістки на роботі

Багато військовозобов'язаних вважають, що можуть отримати повістку лише в громадських місцях. Але «вручити» її може і роботодавець. Крім того, коли ми говоримо про роботодавця, то йдеться як про ФОПа, який найняв працівників, так і про будь-яке підприємство.

Про це детально розповів адвокат Олександр Гарбар.

Як ця система працює

Зазначається, що при прийманні на роботу, окрім трудової книжки, паспорта, дипломів, документів про сімейний стан та інших персональних даних, завжди просять військовий квиток або приписне посвідчення. Останній документ потрібен для того, аби вести «первинний облік призовників і військовозобов’язаних».

Наголошується, що роботодавець зобов’язаний:

  • повідомляти на вимогу військкомату військовозобов'язаних та призовників про їх виклик до військкомату і забезпечувати їх своєчасне прибуття за цим викликом;
  • протягом семи днів повідомляти військкомати про прийняття на роботу та звільнення з роботи призовників і військовозобов'язаних;
  • щороку до 1 грудня подавати до військкоматів списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць;
  • вносити у п'ятиденний термін до особових карток працівників зміни, які стосуються сімейного стану, місця проживання, освіти, місця роботи і посади військовозобов'язаних та призовників.

Таким чином військкомат завжди матиме актуальну інформацію про військовозобов’язаного.

Тобто кожен роботодавець зобов’язаний допомагати військкоматам вести облік військовозобов’язаних і у разі необхідності передавати повістки від військкомату.

Для дотримання таких зобов’язань на підприємства можуть приходити перевірки, а у разі порушень накладатися штрафи.

Як відбувається вручення повістки та що робити працівнику

Повістка від військкомату для конкретного працівника приходить на адресу роботодавця. Після цього керівник має вручити повістку працівнику.

Quote«Часто буває так, що роботодавець просто віддає повістку працівнику. Працівник навіть може її взяти, але йти чи не йти, залежить суто від його рішення. Якщо ж працівник не піде, то він навіть не понесе жодної відповідальності, а все тому, що просто віддавши працівнику повістку, роботодавець припускається великої помилки. Натомість працівник, взявши повістку, нічим не ризикнув», – розповідає Олександр Гарбар.

З боку роботодавця правильними діями після отримання повістки для працівника є:

  • видача наказу про сповіщення працівника про те, що він зобов’язаний з’явитися до військкомату;
  • ознайомлення працівника із цим наказом;
  • надіслання свого виданого наказу військкомату.

Зазначається, що після цього юридично працівник може мати два варіанти:

  1. Підписатись під наказом виданим йому роботодавцем, що означатиме отримання повістки та взяття на себе обов’язку з’явитися до військкомату.
  2. Відмовитися від ознайомлення з наказом, що юридично буде означати те, що роботодавець не сказав йому про повістку.

Якщо працівник відмовляється підписувати наказ, то роботодавець може скласти акт про відмову від підпису в присутності трьох осіб. За таких умов працівник буде вважатися повідомленим, тому зобов'язаний з’явитися до військкомату.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉