Facebook Pixel

Від Коломойського до Григоришина: олігархи із «золотими паспортами» в «сірому» списку Кіпру

Українські олігархи та члени їхніх сімей із громадянством Кіпру потрапили в центр політичного скандалу. Місцева газета Politis опублікувала список із 34 осіб, які примудрилися потрапити «до зони високого ризику».

Інформація не призначалася для широкого загалу, але витік стався, коли секретний список був відправлений президентом Кіпру партійним лідерам країни. А Politis отримала доступ до документа й оприлюднила його.

Нижче піде мова про осіб із підозрілою натуралізацією, які є політично значущими особами в себе на батьківщині, але водночас пов'язані корупційними скандалами в питаннях щодо відчуження власності або взаємодії з владою.

Наводимо список фігурантів, пов'язаних лише з Україною. Серед них усім відомі прізвища Коломойського, Боголюбова, Григоришина, Гайдука й низки інших.

Видання зазначає, що частина даних про власність може стосуватися періоду отримання ними громадянства Кіпру й наразі втратила актуальність.

Ігор Коломойський. Громадянство Кіпру від 6 березня 2010 року

Ігор Коломойський. Фото: УНІАН

Ігор Коломойський. Фото: УНІАН

Є співвласником ФПГ «Приват», Криворізького залізорудного комбінату, Fransiano Investments Ltd (49,8%), непрямим власником JKX Oil & Gas, акціонером Eclairs Group Ltd (59,1%), членом Ради директорів Central European Media Enterprises Ltd (CETV), співзасновником і членом Ради директорів Sentosa Ltd, співвласником Нікопольського заводу феросплавів.

Причини потрапляння до «сірого» списку:

  1. 2006 року Коломойського звинуватили в серії рейдерських захоплень із застосуванням сили і грабіжницьких методів. 2008 року суд США постановив, що його показання за низкою судових справ як співвласника групи «Приват» є неправдивими. З 2013 року справи проти Коломойського слухаються в суді Лондона.
  2. У серпні 2015 року Коломойському висунули підозру в неправомірному використанні 19 млрд грн рефінансування НБУ.
  3. У грудні 2017 року активи Коломойського по всьому світу були заморожені після постанови Верховного суду Сполученого Королівства про можливе розкрадання коштів Приватбанку ($2,5 млрд).
  4. У лютому 2019 року Печерський райсуд Києва наклав арешт на майно компаній, пов'язаних із Коломойським. Рішення оскаржується.
  5. У «сірому» списку Кіпру також фігурують дружина та дочка Ігоря Коломойського.

Геннадій Боголюбов. Громадянство Кіпру від 6 березня 2010 року

Геннадій Боголюбов. Фото: dsnews.ua

Геннадій Боголюбов. Фото: dsnews.ua

Є засновником культурно-ділового центру «Менора», акціонером компанії JKX Oil & Gas, акціонером Eclairs Group Ltd, засновником міжнародної мережі новин Jewish News One, власником компаній Palmary Enterprises Ltd і Fayver Properties Inc (Беліз) та президентом Міжнародного благодійного фонду Боголюбова.

Серед ділових партнерів Боголюбова згадуються імена Сергія Тігіпка, Олексія Мартинова та Вадима Рабіновича.

Причини потрапляння до «сірого» списку:

  1. У грудні 2017 року його активи по всьому світу були заморожені після постанови Верховного суду Сполученого Королівства про можливе розкрадання коштів Приватбанку ($2,5 млрд).
  2. 2016 року Боголюбова разом з іншими керівниками Приватбанку звинуватили в корупції, розкраданні й хабарництві.
  3. Проти нього подано великий позов на 5,5 млрд євро від Приватбанку через привласнення коштів із допомогою банківських установ на Кіпрі. Стверджується, що через кіпрські офшори йому вдалося привласнити 5% ВВП України.
  4. У відмиванні грошей Боголюбова звинуватило Міністерство юстиції США — його ім'я було виявлено у звітах неурядової організації OCCRP про спроби відмити великі суми грошей у США.

Костянтин Григоришин. Громадянство Кіпру від 1 квітня 2011 року

Костянтин Григоришин. Фото: УНІАН

Костянтин Григоришин. Фото: УНІАН

Є непрямим акціонером компанії «Турбоатом» (15,34%), власником Energy Standard Group SA, Svarog Asset Management, «Запоріжтрансформатора», мажоритарним акціонером Сумського НВО, бенефіціаром російської компанії РВК «Созидание».

Причини потрапляння до «сірого» списку:

  1. У жовтні 2002 року Григоришин був арештований українською владою, йому було заборонено в'їзд до країни за незаконне зберігання зброї.
  2. 2008 року СБУ заборонила Григоришину в'їзд в Україну через його участь у рейдерських атаках на компанію «Турбоатом».

Віталій Гайдук. Громадянство Кіпру від 31 січня 2014 року

Віталий Гайдук. Фото: oligarh.media

Віталий Гайдук. Фото: oligarh.media

Тут видання акцентує увагу на персоні як на політику. Гайдук був віцепрем'єром, секретарем РНБО й консультантом прем'єр-міністра в різні роки активності.

Причини потрапляння до «сірого» списку:

  1. У бізнесі прізвище Гайдука пов'язано тільки з онлайн-ритейлером All.Biz.
  2. Однак дружина Гайдука Олена (громадянство Кіпру від 14 грудня 2011 року) вказана як власниця компанії Avonwick Holdings Limited, акціонер компанії Namakwa Diamonds, член наглядової ради компанії «Донецький будпроєкт», мажоритарний акціонер Vizavi Invest.

Михайло Кіперман. Громадянство Кіпру від 1 березня 2013 року

Михайло Кіперман. Фото: my.ua

Михайло Кіперман. Фото: my.ua

Причини потрапляння до «сірого» списку:

  1. Фігуранта вказано як колишнього члена наглядової ради «Укрнафти» у 2003-2017 роках, а також як члена Ради директорів компанії Nordwind Trade SA. У списку присутня також його дружина Олена Гайваненко.

Нагадаємо: на початку вересня влада Кіпру оголосила перевірку паспортів, які було видано за вкладення інвестицій в економіку країни за всі 18 років дії програми — з 2002-го по липень 2020 року.

У серпні 2020 року Кіпр заявив, що посилює правила видачі паспортів за інвестиції, а «політично значущі особи», які перестали ними бути рік і більше тому, мають довести походження своїх статків, а також мати довідку про відсутність судимості.

Незадовго до цього повідомлення влади канал Al Jazeera опублікував розслідування, у якому йдеться про те, що Кіпр став країною, яка продавала паспорти злочинцям за гроші: «золоті паспорти» отримали засуджені злочинці, люди, що перебувають «у бігах», і політичні фігури з високим ризиком «брудних» грошей.

У переліку покупців «золотих паспортів» вказано, зокрема, таких українців, як-от:

  • колишній міністр екології Микола Злочевський;
  • дружина колишнього міністра оборони часів президента Януковича Павла Лебедєва — Людмила Лебедєва. У жовтні 2014 року військова прокуратура звинуватила його в руйнуванні армії та підриві обороноздатності країни;
  • український бізнесмен Вадим Шульман з оточення олігарха Ігоря Коломойського;
  • Анатолій Яковинець — ексначальник Слідчого управління податкової міліції ДПА України часів президентства Януковича.
Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉