Facebook Pixel

Венедіктова влаштувала публічний скандал через САП

Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова заявила про численні порушення та неналежне виконання службових обов'язків керівництвом та прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Основною проблемою роботи САП є те, що, попри повідомлення про підозру високопосадовцям ще декілька років тому, слідства досі не завершені, а винних не притягнуто до відповідальності.

Венедіктова розповіла про нещодавній випадок, де САП проігнорувала забезпечення прийняття законного рішення щодо колишнього топкерівника правоохоронного органу за фактом незаконного заволодіння земельною ділянкою в Києві.

У цій історії посадовець отримав дві службові кімнати у рекреаційній місцевості в Пущі Водиці. Та потім вирубав цінні дерева, обніс гектар площі парканом і збудував собі палац на 1 тис. кв. м. Ще у 2017 році йому було повідомлено про підозру, потім він перебував у міжнародному розшуку, а торік став народним депутатом України.

У листопаді 2019 року розслідування цієї справи доручили детективам НАБУ. Водночас прокурорами САП протягом шести місяців після отримання провадження не було виконано жодної слідчої та процесуальної дії, хоча попереднім органом досудового розслідування допитано понад 100 осіб та проведено 30 судових експертиз.

Згодом ця історія закінчилася тим, що провадження було закрито, а підозрюваний уникнув відповідальності через порушення розумних строків, розповіла Венедіктова.

Quote«Ці кричущі факти системних прорахунків в організації роботи прокурорів САП свідчать про споглядацьку позицію та цілковиту відсутність адекватних заходів з боку керівництва цієї прокуратури. І така безпорадність не може більше залишатись без реагування генерального прокурора», — зазначила Венедіктова.

Венедіктова також розповіла про низку справ, де прокурори САП проявляли бездіяльність. Наприклад, справа про розкрадання коштів під час виконання державного оборонного замовлення чи про розкрадання у ході ремонту та будівництва шляхів.

Крім того, досі не направлено до суду обвинувальний акт щодо народного депутата України, який з жовтня 2019 року обґрунтовано підозрюється у заволодінні 93 млн грн «Укрзалізниці».

Контекст. Ірину Венедіктову призначили генеральним прокурором 17 березня 2020 року. Вона також є членом Асоціації правників України, профспілки ХНУ ім. В. Каразіна та об'єднання Chattered Institute of Arbitrators.

Подякувати 🎉