Facebook Pixel

ВАКС продовжив арешт екснардепа від партії Ляшка Скуратовського

Антикорупційний суд за клопотання детективів НАБУ та за погодження САП продовжив на два місяця арешт екснардепа від Радикальної партії Сергія Скуратовського. Арешт продовжено до 17 червня 2023 року.

Про це пише пресслужба САП.

Також своїм рішенням суд зменшив розмір застави, визначений указаному підозрюваному, – із 40,2 до 32,2 млн грн. У разі внесення застави на підозрюваного буде покладено низку обов'язків, зокрема, не залишати м. Київ і Київську область без дозволу, а також здати на зберігання паспорти для виїзду за кордон.

За версією НАБУ та САП, у 2019 році Скуратовський через низку юридичних осіб здійснював забудову земельної ділянки на околиці Києва. Будівництво проводилося за кредитні кошти під заставу багатоквартирного житлового комплексу, що буде збудовано в майбутньому, земельних ділянок і низки особистих порук (зокрема й самого народного обранця).

Потім, щоб уникнути сплати іпотечних зобов'язань і отримати можливість продати збудовану житлову нерухомість, народний депутат із залученням начальника відділення Головного слідчого управління СБУ (натепер особа обіймає керівну посаду в Центральному апараті ДБР), керівника підрозділу АРМА, керівництва державного підприємства «Сетам», а також оцінювачів організував протиправне відчуження права вимоги банківської установи через відповідне Нацагентство та держпідприємство.

Ці особи використовували підроблені офіційні документи, надавали й отримували неправомірну вигоду. Завдяки чому врешті домоглися викупу вказаної нерухомості за заниженою вартістю на підконтрольну юридичну особу.

Висновками експертиз підтверджено, що реалізація цієї злочинної схеми завдала шкоду банківській установі на понад 112 млн грн – саме така сума складає різницю між реальною вартістю й тією, що сплатили зловмисники.

Скуратовський до цього неодноразово потрапляв у скандали. Зокрема, у 2019 році САП звинуватила його в неправдивому декларуванні майна. Зокрема, правоохоронці звинувачували політика в приховуванні корпоративних прав дружини на три юридичні особи загальною вартістю понад 24 млн грн, а також у приховуванні користування автомобілем Mercedes-Benz S450 і нежитловим приміщенням вартістю 1,5 млн грн.

У травні 2018 року НАБУ провело обшук на підприємстві «Грін-Грей», що належало депутату Скуратовському. У декларації Скуратовського за 2016 рік цього підприємства немає. Депутат розповів журналістам програми «Наші гроші», що продав «Грін-Грей» у 2008 або 2009 році, і обіцяв показати відповідні документи. Проте документів депутат не надав, а після розмови із журналістами дружина Скуратовського зникла з реєстру Мін’юсту.

Пізніше депутат розповів нову версію продажу фірми. За його словами, приватним підприємством «Грін-Грей» до 30 травня 2017 року володіла компанія «Укрполіскорм», що належала дружині Скуратовського. Однак жодної із цих фірм у декларації депутата за 2016 рік немає.

Подякувати 🎉