Facebook Pixel

САП скерувала до суду справу за крадіжку 259 млн родичем Владислава Каськіва

САП за матеріалами досудового розслідування НАБУ скерувала до суду справу щодо брата колишнього голови Державного агентства з інвестицій та управління національними проєктами (Держінвестпроєкт) Владислава Каськіва Олександра Матьковського. Його звинувачують у придбанні понад 700 земельних ділянок за вкрадені з бюджету кошти.

Про це повідомляє пресслужба САП.

Згідно з матеріалами САП, ДП «Державна інвестиційна компанія», що перебувала під управлінням Держінвестпроєкту, видала позики ТОВ, що були підконтрольні Каськіву, для реалізації національних проєктів «Якісна вода» та «Олімпійська надія-2022». Згідно з матеріалами проєкту «Наші гроші», йдеться про ТОВ «Боржава резорт» і ТОВ «Торговий дім «Борисфен».

Надалі ці кошти були перераховані через офшор на Кіпрі на рахунки компаній, власником яких є родич Каськіва.

Згодом на ці кошти протягом 2013 — 2015 років було куплено 700 земельних ділянок на території Закарпатської та Волинської областей загальною площею приблизно 1 тис. га. Збитки державі САП і НАБУ оцінили у 259,2 млн грн.

У липні 2020 року зазначені земельні ділянки за клопотанням САП і НАБУ були арештовані ухвалою слідчого судді Вищого антикорупційного суду. Сам родич Каськіва, як і він сам, перебувають за кордоном.

Водночас обвинувальний акт щодо його співучасників перебуває на розгляді у ВАКС.

Зараз Владислав Каськів є депутатом Закарпатської обласної ради від ОПЗЖ, а де його брат — невідомо. Каськів із 23 грудня 2010-го до 15 березня 2014 року був головою Державного агентства з інвестицій та управління національними проєктами України. У 2014 році Генпрокуратура звинуватила Каськіва в розкраданні 7,45 млн грн під час оплати Держагентством зовнішньої реклами. У 2017 році Каськів добровільно приїхав в Україну, здався правосуддю та вніс 7,45 млн грн.

У 2004 році Каськів керував координаційним центром громадянської кампанії «ПОРА», яка брала активну участь у Помаранчевій революції. Пізніше «ПОРА» стала політичною партією. Каськів отримав пам'ятний знак «Видатному учаснику Помаранчевої революції» й майже рік був позаштатним радником президента Віктора Ющенка.

На дострокових парламентських виборах 2007 року Каськів отримав мандат нардепа за списком блоку «Наша Україна — Народна самооборона». У 2009 — 2010 роках працював радником прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко з питань іноземних інвестицій.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉