Facebook Pixel

ВАКС призначив заставу для мера Одеси Геннадія Труханова: у чому підозрюють

Вищий антикорупційний суд обрав для очільника Одеси Геннадія Труханова запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 30,8 млн грн. Це пов'язано з тим, що мера Одеси підозрюють у привласненні бюджетних коштів свого міста.

Про це пише пресслужба САП.

Зокрема, Труханов буде зобов'язаний носити електронний браслет і не залишати межі України.

Очільника Одеси підозрюють у привласненні понад 92 млн грн унаслідок реалізації схеми придбання в комунальну власність приміщення адміністративного корпусу колишнього заводу «Краян» за вдвічі завищеною ціною. Згідно з матеріалами справи, Труханов допоміг викупити бюджетним коштом приміщення заводу за 185 млн грн під ЦНАП, хоча його ринкова вартість становила 93 млн грн.

З жовтня 2018 року ця справа розглядалася в Малиновському районному суді міста Одеси. Але вже наступного року Труханова та його соратників виправдали. 31 липня 2019 року САП подала апеляцію на це рішення. У підсумку спеціалізована прокуратура виграла апеляцію, і справу було відправлено на новий розгляд до Вищого антикорупційного суду.

2 липня 2020 року детективи НАБУ провели 20 обшуків в Одесі в справі про махінації одеської мерії. Зокрема, обшуки проводилися в ресторані «Бабель Фіш» та інших приміщеннях по всій Одесі. За словами тодішнього очільника територіального управління НАБУ Володимира Деуліна, причинами обшуків стали придбання адмінбудинку заводу «Краян», незаконний викуп території аеродрому «Застава» нібито для розширення Західного кладовища, приватизація комунальних приміщень, спроба захоплення території Шкільного аеродрому.

711bedc-1065078829025898335874597301600116350332953n-5efd82f6933d6.jpg

31 березня 2021 року у ВАКС відбулося перше засідання в справі.

Також із жовтня 2021 року НАБУ та САП відкрили проти Труханова іншу кримінальну справу. Йдеться про розкрадання 15,9 га комунальної землі м. Одеса протягом 2016 — 2019 років. Крім того, з місцевого бюджету незаконно витрачено 131 млн грн. Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи, становить 689 млн грн, повідомляють антикорупційники. У ній мер Одеси виступав як очільник схеми.

У 2022 році співробітники НАБУ знову провели обшуки в приміщеннях мерії Одеси. Було затримано трьох осіб. Їх підозрюють у створенні злочинної організації, що контролювала посадовців Одеської міської ради. За даними слідства, злочинці контролювали питання забудови в Одесі, розпоряджання коштами місцевого бюджету, діяльності комунальних підприємств та їхньої взаємодії з приватним сектором ринку у 2021 році.

Соратники Труханова Юрій Шумахер і Євген Коновалов очолюють бізнес-групу «Ростдорбуд», яка займається ремонтом і будівництвом доріг по всій Україні. Сама група є підконтрольною Юрію Шумахеру та Євгену Коновалову. Шумахер перебуває в публічному полі – є депутатом Одеської міськради від труханівської «Довіряй справам» і працює в комісії з питань транспорту та дорожнього господарства. Коновалов є менш публічною особою, хоча балотувався від «Довіряй справам» у 2015 році, але не пройшов. Також з-поміж співзасновників — угорська компанія «Оттема». Фірма «Київшляхбуд», яка є складником бізнес-групи, виступає учасником чисельних корупційних скандалів.

Поліція підозрює «Київшляхбуд» у привласненні бюджетних коштів під час ремонту доріг Києва у 2018 році. Зокрема, у 2018 році фірма перерахувала 3 млн грн компанії «Інтер Буд» за оренду екскаватора та фрезерування асфальтобетону для ремонту вулиці. З огляду на те, що «Інтер Буд» своєї техніки не має, гроші могли бути просто відмито. Також поліція підозрює, що чиновники Служби автошляхів Київської області лобіювали у 2018 році інтереси окремих підрядників, за що могли одержати відкати з тендерів. У цьому виробництві також згадується «Київшляхбуд».

З 2018 року «Київшляхбуд» фігурує в розслідуванні НАБУ, яке розглядає Солом'янський районний суд Києва. Там йдеться про те, що з 2014 року фірми, наближені до Геннадія Труханова, зокрема «Київшляхбуд», нібито могли вкрасти гроші. Це начебто відбувалося за участю чиновників і депутатів на закупівлях, на які з бюджету виділили понад 800 млн грн.

Згідно з іншим розслідуванням Генпрокуратури, у 2017 році слідство підозрювало, що «Київшляхбуд» міг брати участь у схемі керівництва «Київавтодору» щодо розкрадання бюджетних грошей, отриманих на ремонти доріг у столиці. Нібито гроші переказувалися на рахунки фірм з ознаками фіктивності. За даними прокуратури, тоді «Київшляхбуд» перерахував 7,8 млн грн за постачання кабелю, а за фактом кабель нібито ніхто не постачав. А ще керівники «Київшляхбуду» та «Ростдорбуду» тоді перерахували 177,3 млн грн фірмам за роботи, які не проводилися. Прокуратура вважала, що це були «відмиті» з бюджету гроші.

Подякувати 🎉