Facebook Pixel

В Україні під час великої війни було введено понад 660 МВт нових потужностей відновлюваної енергії

Протягом великої війни в Україні було введено понад 660 МВт нових потужностей відновлюваних джерел енергії.

Про це повідомив міністр енергетики України Герман Галущенко, передає Міненерго.

«Для України розвиток чистої енергії є одним із ключових чинників забезпечення енергетичної незалежності та енергетичної безпеки, особливо в умовах російської воєнної агресії», — підкреслив очільник Міненерго.

Герман Галущенко наголосив, що внаслідок вторгнення рф Україна втратила значні потужності ВДЕ — 80% вітрових та 20% сонячних електростанцій. Однак станом на 2023 рік близько 10% електроенергії було вироблено на вітро- та сонячних електростанціях. Враховуючи великі ГЕС, частка виробленої чистої енергії сягнула 20,3% (більше, ніж у довоєнний період).

Протягом 2022 року побудовано близько 312 МВт нових потужностей ВДЕ, у 2023-му введено у роботу близько 350 МВт. Це сонячні, вітрові електростанції, а також біогазові та малі гідроелектростанції.

Quote«Ухвалена минулого року Енергетична стратегія України передбачає, що ми і надалі продовжуватимемо курс на виробництво чистої енергії. Вже у 2030 році частка ВДЕ має становити не менше 25% в енергетичному балансі, а до 2050 року Україна має досягти кліматичної нейтральності», — зазначив Герман Галущенко.

Сьогодні українська атомна галузь виробляє понад 55% електроенергії. За 2023 рік атомні станції виробили на 10% більше електроенергії, ніж прогнозувалося згідно з прогнозним планом ОЕС. У межах Енергетичної стратегії України планується побудувати 9 нових атомних блоків, будівництво чотирьох з яких може розпочатися вже у 2024 році.

Нагадаємо, що Укргазбанк надає кредити на будівництво сонячних електростанцій потужністю до 150 кВт для власного споживання.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉