Facebook Pixel

В Україні 65% підприємців зазнали протягом року тиску силовиків

Понад половина українських бізнесменів (65%) відчули протягом року тиск із боку правоохоронних органів..

Про це сказав Українському радіо співзасновник Центру економічного відновлення Андрій Длігач.

Quote«65% підприємців за останній рік отримали тиск у той чи інший спосіб від різних державних інституцій. Це дві третини бізнесу. Переважна частина бізнесу постраждала від дій податкової, 11% ― від дій поліції, багато від прокуратури, митниці, інших державних інституцій. З Офісу Президента нам говорили: «дайте конкретні ситуації та прізвища». Але ж бізнес вагається називати прізвища тих, хто вимагає хабарі, бо бізнесу треба продовжувати працювати. Він має велику відповідальність перед своїми працівниками», — заявив він.

За словами Длігача, важливо виключити участь силових структур в економіці та діловій сфері, провести повну реформу податкової та митної систем.

Quote«Не перетасувати обличчя чи змінити якісь норми, а повністю змінити суть цих інституцій, які мають бути наглядовими, аналітичними, а не з можливостями шантажу і тиску», — наголосив він.

Експерт також висловив переконання, що Бюро економічної безпеки абсолютно неефективне і не впоралося з поставленими завданнями.

Quote«Саме тому, що його очолили силовики, а не фінансисти, економісти чи юристи, ключовим завданням котрих була б аналітика, пошук наших економічних дірок. Інструментарій залишився той самий ― перевірочний. Він спричиняє тиск, а отже, БЕБ стало не просто неефективним, а негативним відносно самого бізнесу. Замість того, щоб хтось консолідував би в економічно-аналітичний спосіб стан підприємців, бізнес отримав ще один силовий орган, який має можливості чинити моральний вплив», — сказав Длігач.

Він наголосив, що суди мають нарешті стати точкою справедливості. «Зараз відбувається блокування податкових накладних, але в судах 95% справ вирішуються на користь підприємців. Бо блокування накладних зроблено штучно – щоб вимагати з бізнесу хабарі. Ми можемо зробити суд точкою справедливості в державі, й цього треба прагнути», — підкреслив експерт.

Подякувати 🎉