Facebook Pixel

Випробування українського ударного БпЛА планують завершити до кінця року

Український багатоцільовий безпілотник, розроблений фахівцями «Укроборонпрому», успішно пройшов низку випробувань. На черзі ще декілька, після чого дрон українського виробництва може бути застосований у бою. Про це розповіла речниця промислового концерну Наталія Сад в етері національного телемарафону.

Quote«На виконання доручення начальника Генштабу Збройних сил України ми переходимо до етапу випробувань під дією засобів РЕБ (радіоелектронної боротьби — The Page). Після того як ми успішно випробуємо безпілотник під дією РЕБ, сподіваємося, що зможемо перевірити його в бойовому застосуванні. Обіцяли до кінця цього року — намагаємося цю обіцянку виконати», — зазначила вона.

Що відомо про український ударний дрон від «Укроборонпрому»

Новий далекобійний безпілотник «Укроборонпрому» — це багатофункціональний БпЛА, що здатний бути ударним дроном, проводити аеророзвідку та коригувати артилерійський вогонь.

Дальність польоту становитиме 1 тис. км. Вага бойової частини складатиме 75 кг (на 25 кг більше, ніж здатні нести іранські «шахеди»).

В «Укроборонпромі» раніше анонсували, що він буде готовий до кінця 2022 року.

Контекст. Нагадаємо: минулого місяця президент Володимир Зеленський оголосив збір на створення в Україні «першого у світі флоту морських дронів». Йдеться про БпЛА, подібні до тих, що завдали шкоди російському флоту в тимчасово окупованому Севастополі в жовтні. На перший такий морський безпілотник кошти було зібрано за лічені години.

До збору долучилася й Литва. Місцеві мешканці зібрали кошти вже на три такі безпілотники для України та назвали їх «PEACE Дец», «PEACE Да» та «PEACE Дюк». Ще на чотири морські дрони зібрав monobank. Вони носитимуть назви monobank, Банка, КЕШБЕК i Кіт та Єнот.

Подякувати 🎉