Україна має можливість пройти опалювальний сезон 2023-2024 років виключно на природному газі українського видобутку. Про це Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України», заявив під час Київського міжнародного економічного форуму, який відбувається 12 жовтня.
«Що стосується цієї зими – ми забезпечені. Ми підготувалися з точки зору системи захисту. Це історична подія. Проте ми маємо розуміти, що це відбувається під час війни і під час скороченої економіки, скороченого споживання, меншого навантаження. І тільки коли ми відновимо економіку, то зрозуміємо, чи вистачає нам газу», – додав голова «Нафтогазу».
Він нагадав, що у 2023-му «Нафтогаз» збільшив видобуток газу на 7%.
«Я можу всіх запевнити, що у нас абсолютно достатньо газу. У нас близько 16 млрд куб. м у газосховищах, які знаходяться на глибині 3000 м, переважно на заході України», – підкреслив Чернишов.
До українського газу можна додати ще 2 млрд куб .м газу, які в українських газосховищах накопичили нерезиденти.

«Це довіра до України, це довіра до «Нафтогазу», – вважає Чернишов.
Інші країни не готуються до зими, це відбувається автоматично – Чернишов
Олексій Чернишов також додав, що тільки в Україні підготовка до опалювального сезону є складним питанням державного рівня.
«30 років кожного року ми готуємося до опалювальних сезонів. Проте в інших країнах це відбувається автоматично», – підкреслив голова НАК «Нафтогаз України»
На його думку, Україні варто переглянути принципи та підходи до підготовки, щоб автоматизувати процеси.
«Це [просто] формула, в якій є об'єм енергії, газ, електроенергія, вугілля та інші. Є питання тарифів, є питання цін, є питання розрахунків, є питання технічної підготовки».
Головними проблемами підготовки до зими в Україні Чернишов вважає «проблему регуляції тарифів, відсутність ринку, а також взаємовідносини між учасниками ринку».
Головне від The Page
Дякуємо, що підписалися на The Page.
Буде гаряче!
Раз на тиждень ми будемо відправляти вам найцікавіші редакційні матеріали.
Я погоджуюсь з політикою конфіденційності
Головна подія ресторанного бізнесу цієї весни – PRORESTO’25 в Одесі 28 квітня!