Facebook Pixel

Україна та Молдова побудують міст через Дністер

Україна та Молдова домовилися про будівництво Ямпільського мосту на кордоні між двома країнами. Про це інформує пресслужба Міністерства інфраструктури.

У понеділок, 12 червня, угоду про будівництво підписали міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков і міністерка інфраструктури та регіонального розвитку Молдови Лілія Дабіжа.

Будівництво мосту має розв'язати низку проблем:

  • експортери отримають найкоротший шлях із центру України до Центральної та Південно-Східної Європи;
  • з’явиться альтернатива поромній переправі на прикордонному переході «Ямпіль – Косеуць», яка не працює вже кілька років. Вона вже давно не відповідала вимогам часу та реальним потребам жителів обох держав;
  • розвантаження міжнародного пункту пропуску «Могилів-Подільський – Отач», через який проходить практично весь транспорт між Україною та Молдовою.

Що відомо про про Ямпільській міст

Загальна довжина — 1,4 км. Матиме 2 смуги руху з тротуарами з обох сторін. Його планують будувати за стандартами безбар’єрності. Міст матиме додаткові тактильні смуги для людей із порушенням зору.

Угода про будівництво мосту є практичним продовженням домовленостей президента України Володимира Зеленського та президентки Молдови Майї Санду, досягнутих два роки тому. На їхню реалізацію вплинула повномасштабна війна Росії в Україні.

Нагадаємо: наприкінці травня 2023 року Україна та Молдова підписали меморандум щодо реалізації проєкту з відбудови залізничного коридору Валчінет — Окніца — Бєльці — Унгень — Кишинів — Каїнари. Його вартість становить 32 млн євро.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉