Facebook Pixel

Тренди українського експорту товарів: просідання на 11,5% та виклики для аграріїв – Опендатабот

Тренди українського експорту товарів: просідання на 11,5% та виклики для аграріїв –Опендатабот

Тренди українського експорту товарів: просідання на 11,5% та виклики для аграріїв –Опендатабот

Протягом січня-липня 2023 року загальний обсяг експорту з України становив $30,3 млрд, що на 8% менше, ніж за аналогічний період 2022-го. Попри певне просідання, серед експорту товарів найкращі показники у сільгоспсектору та продажу металу. Про це інформує Опендатабот.

Експорт товарів та послуг

Експорт товарів та послуг

За сім місяців поточного року експорт товарів і послуг з України становив $30,3 млрд . Це на 8% менше до відповідного періоду минулого року ($32,8 млрд ), та на 28% менше, ніж було протягом січня-липня 2021-го ( $42,4 млрд).

До січня-липня 2022 року експорт товарів зменшився на 11,5% — з $23,4 млрд до $20,7 млрд.

Водночас, якщо порівнювати показники поточного року з результатами відповідного періоду 2021 року, падіння ще помітніше — аж на 36,5%.

Експорт металу

Експорт металу

Зокрема, експорт металів у поточному році, порівнюючи з відповідним періодом 2021-го, зменшився у 3,5 раза — до $2,4 млрд.

Динаміка сільгоспекспорту

Динаміка сільгоспекспорту

Разом з тим протягом семи місяців поточного року український бізнес наростив експорт сільгосппродукції. Так, доходи аграріїв та трейдерів сягнули $13 млрд — на 4,5% більше, аніж у відповідному періоді 2021 року. Втім, протягом останніх кількох місяців обсяги с/г експорту все ж просідали. Найнижчий показник продажів аграрної продукції за кордон було зафіксовано у липні — $1,3 млрд .

Експорт товарів та послуг

Експорт товарів та послуг

Дослідник Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Павло Мартишев пов'язує таке скорочення експорту сільгосппродукції з припиненням зернової угоди у липні 2023 року. За його словами, негативна динаміка спостерігалася ще у червні, адже частина гравців даного ринку почали вичікувати, якою буде ситуація з вивозом продовольства морськими шляхами. Експерт наголошує, що цей фактор призвів до зниження активності укладання контрактів на перевезення сільськогосподарської продукції.

Quote«Варто говорити про альтернативні шляхи морського експорту. Можливо — про комбінацію «Дунай + територіальні води Румунії», — підкреслює дослідник.
Подякувати 🎉