Facebook Pixel

Україна планує вчасно реструктуризувати борг перед міжнародними інвесторами

Україна все ще сподівається на успішну угоду з реструктуризації боргу перед власниками міжнародних бондів, строк яких спливає 1 серпня 2024-го. Джерела Reuters не допускають можливості дефолту.

Як Україна планує реструктуризувати борг перед міжнародними кредиторами

Україна має заборгованість за міжнародними облігаціями на $19,7 млрд за варрантами ВВП – цінними паперами, виплати за якими пов’язані зі зростанням економіки країни.

Варранти створили як заохочення для кредиторів під час реструктуризації боргу України в 2015-му після анексії Криму росією.

Україна планує включити варранти ВВП в план реструктуризації міжнародних облігацій на близько $20 млрд.

Раніше український уряд не зміг домовитись із міжнародними інвесторами, оскільки вони не погодились на умови України зменшити борг на 60%, пропонуючи лише 22-відсоткове зниження.

Quote«Вони вважають, що нових домовленостей можна буде досягти найближчим часом», – повідомило одне з джерел на умовах анонімності.

У пропозиції уряду України, опублікованому минулого тижня, лише згадуються варранти ВВП у контексті, що прибирає положення про перехресний дефолт між облігаціями та варрантами.

Деякі інвестори сприйняли це як ознаку того, що Київ не планує реструктуризувати обидва типи боргів одночасно, а спочатку займеться облігаціями.

Проте тепер стало відомо, що варранти були також включені в критичний аналіз боргової стійкості (DSA) МВФ і також можуть відтягнути частину грошей з і так символічних виплат за купонами, які уряд запропонував власникам облігацій під час реструктуризації.

Quote«Україна пропонує, виключити з умов нових облігацій варіант дефолту, прямо чи опосередковано пов’язаний із варрантами ВВП. Водночас наша пропозиція передбачає значний резерв для виплати варрантів ВВП, що включені в DSA», – повідомили в Міністерстві фінансів.

Нагадаємо, 3-14 червня 2024 року Україна проводила закриті зустрічі з представниками Комітету власників єврооблігацій, до складу якого входять великі інституційні та інші довгострокові інвестори, які мають близько 20% єврооблігацій України. Проте Україна так і не змогла домовитись про реструктуризацію зовнішнього боргу.

Подякувати 🎉