Facebook Pixel

Японські архітектори створили оптимальний будинок для любителів котів

оптимальний будинок для любителів котів

оптимальний будинок для любителів котів

Японське подружжя архітекторів з Tan Yamanouchi Architects збудували собі незвичайний будинок у місті Камакура. Його назвали Cat Tree House, буквально «котячий будиночок на дереві» — тому що він спроєктований з урахуванням усіх потреб як господарів, так і двох котів. Про це пише New Atlas.

Cat Tree House

Cat Tree House

Творці постаралися вичавити максимум із кожного квадратного метра. Будинок зонували на спальні, гостьову кімнату, кабінет, кухню, їдальню та ванну, причому загальні зони обмежують не двері та стіни, а рівень підлоги. З кожного приміщення є швидкий доступ до центральних сходів, поручні яких зроблені на замовлення та покликані імітувати гірські краєвиди регіону.

Cat Tree House

Cat Tree House

Ці сходи спроєктовані з урахуванням зручності для котів. Вони додають майданчики на 23 рівнях висоти, які зробили досить широкими, щоби на них міг лежати кіт. Протягом дня тварини можуть переміщатися між рівнями, вибираючи найзручніше за висотою, температурою та освітленістю положення. Завдяки цьому коти можуть спостерігати за тим, що відбувається в будинку з комфортної відстані, якщо не хочуть підходити ближче.

Cat Tree House

Cat Tree House

По центру вийшов атріум: вікна по всьому будинку відповідають не лише за циркуляцію повітря, а й за природне освітлення. Землю зовні теж зонували: сад біля дороги складається із 80 видів рослин і покликаний доповнювати природний вигляд, а внутрішній сад облаштований для відпочинку та вирощування 20 видів їстівних трав.

Cat Tree House

Cat Tree House

Для архітекторів цей проєкт не просто особиста розвага, а й відповідь на соціальний тренд у Японії. Враховуючи, що в країні заводять більше котів, ніж дітей, а у старіючого населення зростає інтерес до тварин як до емоційної підтримки, виникає необхідність враховувати добробут тварин при проєктуванні будинків. Проєкти, подібні до цього, дозволяють забезпечити комфортні умови всім мешканцям будинку — як людям, так і їх вихованцям.

Подякувати 🎉