Facebook Pixel

Депутати хочуть повернути податок на бездітність

Депутати хочуть повернути податок на бездітність

Депутати хочуть повернути податок на бездітність

У Верховній Раді України зареєстровано законопроєкт №11264 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для поліпшення демографічної ситуації в Україні». Документ передбачає введення так званого «демографічного збору».

Quote«Метою та завданнями даного законопроєкту є створення передумов для поліпшення демографічної ситуації в Україні, надання всебічної (фінансової, соціальної, психологічної, правової та іншої) підтримки сім’ям з дітьми (у довгостроковій перспективі – також надання підтримки молодим громадянам України, які вступають у доросле життя), забезпечення сімей з дітьми доступним житлом, транспортними засобами, задоволення інших їх соціально-економічних потреб, а також підвищення престижу материнства (батьківства) та стимулювання підвищення рівня народжуваності в Україні», – говориться у пояснювальній записці.

Для досягнення цього автори законопроєкту пропонують ввести податкову ставку:

  • 1,5% від об'єкта оподаткування – для осіб, які не мають дітей;
  • 1% від об'єкта оподаткування – для осіб, які мають одну дитину;
  • 0,5% від об'єкта оподаткування – для осіб, які мають двох дітей.

Сплачувати демографічний збір, на думку депутатів, мають громадяни віком від 21 до 58 років.

Винятком стануть особи, які:

  • мають трьох або більше дітей;
  • мають безпліддя або порушену репродуктивну функцію, що унеможливлює материнство (батьківство), з підтвердженням відповідних обставин належними медичними документами не рідше ніж один раз на 2 роки;
  • особи, які мають статус осіб з інвалідністю І групи.

Ідею запропонував нардеп Сергій Гривко.

Контекст

  • Ідея податку на бездітність не нова – у радянські часи такий існував – тоді бездітні чоловіки віком від 20 до 50 років та бездітні заміжні жінки від 20 до 45 років повинні були відраховувати 6% своєї зарплати державі. Цей податок був скасований 1 січня 1992 року у зв’язку з розпадом СРСР.
  • У часи незалежності декілька разів намагалися ввести аналогічні податкові норми. На початку 2010 року прем’єрка Юлія Тимошенко своїм розпорядженням від 6 січня 2010 року зобов’язала Міністерство сім’ї, молоді та спорту та Міністерство соціальної політики підготувати проєкт закону, який би встановлював податок на бездітність у розмірі 10% від офіційної заробітної плати.
  • Вдруге – 23 лютого 2012 року, вже за президенства Януковича, у Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №10112 про податок на доходи для бездітних, запропонований розмір якого становив до 17%.

Оновлення

Як стало відомо, законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо створення передумов для поліпшення демографічної ситуації в Україні» буде відкликаний.

«Законопроєкт про «податок на бездітність» Сергія Гривка буде відкликано, попросили колегу приділяти менше уваги сміливим ініціативам і більше ініціативам необхідним», — написав нардеп Максим Бужанський.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉