Facebook Pixel

Україна зменшила дефіцит зовнішньої торгівлі у серпні 2023 року

Україна зменшила дефіцит зовнішньої торгівлі у серпні 2023 року

Україна зменшила дефіцит зовнішньої торгівлі у серпні 2023 року

У серпні 2023 року (порівняно з липнем) показники зовнішньої торгівлі товарами трохи покращились. Про це повідомив голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

За його даними, дефіцит торгівлі склав $2,77 млрд (проти $2,83 млрд у липні, що є найгіршим показником у цьому році).

Експорт агропродукції, попри обстріли портової інфраструктури, зріс до $1,55 млрд. (проти $1,29 млрд. у липні).

Обсяги експорту металургійної продукції залишаються сталими на рівні $0,3 млрд. На цьому фоні обнадійливою є новина про вихід на початку вересня по тимчасовому коридору, безпека якого гарантується Україною, двох балкерів з металопрокатом та ЗРС, які були заблоковані в портах Одеси та Південного з початку війни.

Quote«Утім, ілюзій також немає. Тенденції у зовнішній торгівлі товарами залишаються негативними. Дефіцит торгівлі з початку року збільшується: до $16,6 млрд. за 8 місяців, що утричі більше за аналогічний період 2022 року. Експортна логістика є обмеженою. Окупант посилює обстріли портів та супутньої інфраструктури Придунав’я. Загалом за 2 місяці після зернової угоди російські терористи знищили 280 тис. тонн зерна», — зазначив Гетманцев.

Продовження аграрного ембарго з боку сусідніх країн ЄС збільшить витрати на логістику і погіршить фінансовий стан агровиробників в Україні. Можна щиро подякувати владі Болгарії за рішення відмовитись від продовження ембарго.

З іншого боку, імпорт товарів швидко відновлюється, що обумовлюється початком відновлення та додатково стимулюється незмінним фіксованим курсом.

З урахуванням цих ризиків, на думку Гетманцева, підтримка експортерів (через ЕКА, гарантії, гранти, 5-7-9, страхування військових ризиків та розбудову експортної логістики) має залишатись одним із головних пріоритетів за напрямом відновлення економіки у проєкті бюджету наступного року.

Подякувати 🎉