Facebook Pixel

У москві заарештували російські активи українського мільярдера Ріната Ахметова

Так званий басманний районний суд москви заарештував активи українського мільярдера Ріната Ахметова. Окупаційна влада звинувачує його у фінансуванні української армії.

Про це повідомляє Nexta та росзмі.

На Ахметова відкрита кримінальну справу у росії із вересня 2020 року. Згідно з матеріалами справи, з квітня 2022 року невстановлені особи з числа керівників та бенефіціарів компанії Ріната Ахметова SCM Holdings Limited (до неї входять гірничо-металургійна група «Метінвест») спонсорували українську армію та підрозділ «Азов». За версією так званого слідства, спонсорування української армії здійснювалося, зокрема, і за рахунок грошей, що надходять з росії.

«Метінвест Євразія», що входить до СКМ, перерахувала десятки мільйонів рублів до Першого міжнародного українського банку, кінцевим бенефіціаром якого також є Ахметов.

«Метінвест Євразія» належать краснодарський пансіонат «Гірник» та білгородське ТОВ «Білгородметалоснаб». Після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у неї різко впала виручка. За підсумками минулого року прибуток «Метінвест Євразія» знизився на 74%, а збиток склав $21,1 млн.

«Суд» погодився з доводами слідства і заарештував десятки об'єктів нерухомості в Севастополі та Білгороді, частки компанії «Метінвест Євразія» в її російських «дочках», кілька автомобілів, а також десятки млн рублів на рахунках організацій, що фігурують у справі.

Оновлено 19:26. При цьому Metinvest Distribution та Metinvest Eurasia були ліквідовані Метінвестом ще у вересні 2022 року. Про це СЕО Групи Метінвест Юрій Риженков розповідав інтерв’ю НВ. Всі робітники були звільнені або звільнились самі.

Рінат Ахметов є власником холдингу СКМ (ДТЕК, Метінвест, HarvEast). З 2006 року і по сьогодні він посідає перше місце за статками серед українців. У 2023 році Forbes оцінив його багатство у 5,7 млрд дол. Чисельність співробітників підприємств, що належать СКМ, на 2021 рік становила біля 200 тис. осіб.

Подякувати 🎉