Facebook Pixel

Українці відчувають себе заможнішими, ніж у 2022 році – дослідження

У січні 2023 року зросли індекси поточного особистого матеріального становища та очікуваних змін матеріального становища, а також індекс доцільності робити великі закупівлі. Про це свідчать дані щомісячного дослідження компанії Info Sapiens.

Дещо підвищився рівень добробуту українців. Індекс поточного становища зріс і складає 46,4, що на 5,4 п. вище за рівень цього показника в грудні. Зокрема, індекс поточного особистого матеріального становища склав 41,5, що на 6,1 п. вище за показник у грудні. А індекс доцільності великих покупок зріс на 4,8 п. і встановився на позначці 51,3 п.

Відчувають українці й невеличке пожвавлення економіки. У січні показник індексу очікуваної динаміки безробіття зменшився на 0,7 п. і склав 129,3 п. Індекс інфляційних очікувань зменшився на 3,6 п. і склав 178,1 п. Очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих 3 місяців незначно погіршилися: індекс девальваційних очікувань зріс на 0,2 п. і склав 147,9 п. Але це означає, що практично 75% українців усе ще чекають на підвищення інфляції.

Quote«Індекс споживчих настроїв за останній місяць не змінився. Спостерігається покращення оцінки поточного становища на тлі тенденції до зниження економічних очікувань. Водночас різниця між цими двома показниками все ще надзвичайно велика з початку повномасштабного вторгнення», — коментують аналітики Info Sapiens.

Індекс споживчих настроїв в Україні визначають на підставі вибіркового обстеження домогосподарств країни. Під час дослідження опитують 1000 осіб віком від 16 років.

Значення індексів можуть змінюватися в межах від 0 до 200. Значення дорівнює 200 у тому разі, якщо всі громадяни позитивно оцінюють економічну ситуацію. Індекс дорівнює 100 тоді, коли частки позитивних і негативних оцінок однакові. Значення індексу менше за 100 означає, що в суспільстві переважають негативні оцінки.

Нагадаємо, що індикатор економічних настроїв (ІЕН) у першому кварталі 2023 року піднявся на найвищий рівень із січня 2022 року. Він склав склав 97,4% проти 94,8% у IV кварталі, 85,7% — у III кварталі та 82,1% у II кварталі 2022 року.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉