Facebook Pixel

Чи вдасться Суровікіну перетворити війну рф в України на «сирійську» — оцінка ISW

Призначення Кремлем Сергія Суровікіна на посаду нового командувача війни рф в Україні не призведе до «сиріїзації» бойових дій на українській землі. Американський Інститут вивчення війни переконаний, що російська армія просто не має змоги діяти в нашій країні за «сирійським сценарієм», оскільки не має панування в повітряному просторі. Ба більше, у нашій країні військо рф зіткнулося із зовсім іншими викликами, йдеться у свіжому звіті ISW.

Аналітики наголошують, що росіяни не мають можливості здійснювати килимові бомбардування, як робили це в Сирії. Та й загалом бойові дії в Україні є принципово іншими.

В ISW не пов’язують масовані ракетні обстріли мирних українських міст із призначенням Суровікіна. Експерти вважають, що їх було здійснено радше для реабілітації ставлення російського населення до Міноборони рф.

Quote«Хоч би хто був призначений командувачем, він би керував ударами крилатими ракетами 10 жовтня, які, за даними української розвідки, було заплановано ще 2 жовтня (і які Суровікін точно не планував, не готував і не проводив у день свого призначення). Російські блогери нещодавно високо оцінили масову хвилю ударів 10 жовтня та призначення Суровікіна й зіставили ці дві події з позитивними результатами для російської операції в Україні. Це може бути пов'язано з російськими інформаційними операціями з відновлення репутації командувача Центрального військового округу генерал-полковника Олександра Лапіна після невдач рф біля Лимана в рамках ширшої кампанії зі зміцнення громадської думки про російський військовий істеблішмент», — йдеться у звіті.

Аналітики ISW переконані, що призначення Суровікіна дуже малоймовірно призведе до фундаментальних змін у діях російської армії та авіації, зокрема, на тлі отримання Україною від Заходу систем протиповітряної оборони.

Контекст. Напередодні стало відомо, що ФРН передала Україні першу зенітну установку IRIS-T, яка дасть змогу захистити українців від ракет рф.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉