Facebook Pixel

Власники пошкоджених під час обстрілів авто можуть отримати страхові виплати

Під час ракетних обстрілів мирних українських міст пошкоджень зазнають десятки автівок громадян. Держава в межах програми «єВідновлення» надає компенсацію власникам зруйнованої під час обстрілів нерухомості, але ніяк не відшкодовує втрати автовласників. Тому станом на зараз отримати виплати за пошкоджене авто можна тільки у разі, якщо воно застраховані від воєнних ризиків.

В'ячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації «Страховий бізнес», в коментарі The Page зазначив, що приблизно третина з усіх страхових компаній, що мають ліцензію на страхування КАСКО, пропонують опцію покриття воєнних ризиків, яку можна додати до стандартних варіантів покриття за КАСКО. Проте Черняховський уточнює, що за воєнними ризиками страховики найчастіше готові покривати лише 10-20%, рідше – до 50% від вартості, на яку за КАСКО застрахований автомобіль.

Quote«Тільки 5-10% автовласників замовляють додаткову опцію страхування воєнних ризиків до договорів КАСКО, але точної статистики за цим ризиком не ведеться», — ділиться спостереженнями В’ячеслав Черняховський.
За знищені під час обстрілів авто держава не надає компенсацію. Фото: Pixels

За знищені під час обстрілів авто держава не надає компенсацію. Фото: Pixels

Втім, The Page знайшов на ринку кілька продуктів, які дозволяють застрахувати авто окремо від воєнних ризиків і у разі його пошкодження під час обстрілів отримати повне відшкодування збитків.

Quote«Ми першими запропонували ринку відшкодування навіть повної загибелі авто, — розповідає Нонна Рижа, директорка з маркетингу страхової компанії ARX. — Якщо описати продукт коротко, це покриття пошкодження або повної загибелі авто від ракет та безпілотників, включаючи пошкодження від уламків. Тобто якщо безпілотник або ракета влучила в будівлю та уламки БПЛА або будівлі пошкодили авто, такі події також покриваються в рамках цього продукту».

Ще однією перевагою цього договору є те, що його можна придбати окремо від договору КАСКО будь-якої страхової компанії.

Quote«Застрахувати [від воєнних ризиків] можна будь-який легковий транспортний засіб або парк зі строком експлуатації до 12 років включно та вартістю до 6 млн грн, — розповідає про пропозицію своєї компанії Микола Матика, директор з роздрібного бізнесу СК «ІНГО». — Коштує такий поліс від 1,45% від страхової суми, тоді як традиційне КАСКО вартує орієнтовно від 4% до 7,5% та вище».

Микола Матика уточнює, що вартість такої страховки залежатиме від максимальної суми, на яку захищено майно. Наприклад, отримати відшкодування збитків в обсязі 250 тис. грн дозволяє страховка, яка коштує біля 2235 грн на рік.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉