Facebook Pixel

За 25 років спрощенка міцно вкоренилася. Чи наважиться влада її викорінити — спецпроєкт The Page

У 1998 році в Україні запровадили спрощену систему оподаткування. The Page у своєму спецпроєкті «Спрощенці 25 років» згадує її історію й оцінює значення для розвитку України.

Опитані The Page експерти погодилися, що запровадження в 1998 році спрощеної системи оподаткування стало доленосним кроком для розвитку України.

«Наприкінці 1990-х спрощена система оподаткування зберегла від шаленого втручання та свавілля податківців і правоохоронців сотні тисяч економічно активних українців, а на початку нульових створила підґрунтя для розвитку середнього класу як базису сучасної демократії», — зазначив В’ячеслав Черкашин, старший аналітик із податкових питань Інституту соціально-економічної трансформації.

Володимир Дубровський, старший економіст CASE-Ukraine, називає підприємців-спрощенців сірим середнім класом, який на відміну від так званих білих комірців стикається з усіма негараздами життя в Україні й здатний ризикувати. Дубровський вважає, що за відсутності в Україні спрощеної системи був би великий ризик отримати президентом Віктора Януковича у 2004 році й не позбутися його у 2014-му. Тобто в суспільстві без потужного прошарку дрібних підприємців не сформувалася б критична маса активістів, здатних на дієвий протест і його підтримку, зокрема фінансову. Це мало б розвернути розвиток України за білоруським сценарієм.

Спрощеній системі оподаткування в Україні виповнюється 25 років

Спрощеній системі оподаткування в Україні виповнюється 25 років

The Page у своєму спецпроєкті «Спрощенці 25 років» доходить висновку, що спрощена система оподаткування внесла вагомий внесок не тільки в розвиток українського підприємництва, а й у зміцнення української незалежності та формування громадянської свідомості. Іншими словами, без спрощеної системи Україна не була б такою, як є. Але варто згадати й побудовані навколо спрощенки схеми мінімізації податків, які теж стали частиною українського життя, чому The Page також приділяє увагу у своєму спецпроєкті.

Під прапором боротьби зі схематозом спрощена система неодноразово зазнавала утисків із боку влади й урізання території свободи підприємців. Проте у відповідь на запитання про головних ворогів і друзів спрощенки в Україні Олег Гетман, координатор експертних груп Економічної експертної платформи, переконує, що всі сторони в той чи інший спосіб прагнуть покращити ситуацію в країні: чи то для держбюджету, чи то для мікробізнесу. Тобто депутати з більш юридичним підходом намагаються посилити адміністрування, а ліберальні економісти — надати більше економічних свобод.

«Цікавим є той момент, що спрощена система дуже глибоко вкоренилася в податкову систему України, і не думаю, що якийсь президент наважиться на її суттєве звуження чи скасування. Мій особистий прогноз: найближчим часом суттєвих змін у спрощенці не буде», — підсумовує в коментарі для спецпроєкту The Page Олександра Томашевська, податкова консультантка Київського центру підтримки та розвитку бізнесу.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉