Facebook Pixel

ДБР передало ще одну карну справу проти Януковича у суд: подробиці

ДБР передало до суду обвинувальний акт щодо Януковича та ексзаступника Міністра юстиції України. Їх обвинувачуть у захоплені державної влади.

Про це пише прес-служба ДБР.

Чому ДБР звинувачує Януковича у захопленні державної влади

За даними ДБР, у вересні — жовтні 2010 року Віктор Янукович та заступник Міністра юстиції Володимир Богатир у неконституційний спосіб повернули в дію Конституцію України від 28 червня 1996 року, що призвело до незаконного збільшення владних повноважень колишнього Президента України.

Тоді у жовтні 2010 року Конституційний суд визнав неконституційним Закон «Про внесення змін до Конституції України» від 8 грудня 2004 року № 2222-IV у зв'язку з порушенням процедури його розгляду і ухвалення і відновив дію Конституції України 1996 року.

Скільки карних справ має Янукович

Нагадаємо, що після втечі Януковича з країни у 2014 році правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує в справах про незаконне заволодіння резиденціями «Межигір'я» та «Сухолуччя», фальсифікацію результатів голосувань за «диктаторські закони», злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини та хабарі, замасковані під винагороду за авторські книжки тощо.

24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним за статтею «Державна зрада» та заочно засудив його до 13 років в'язниці. Суддя також оголосив, що сторона обвинувачення довела: Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

5 листопада 2021 року ДБР повідомили про нову підозру експрезидентові-втікачеві Віктору Януковичу. За версією слідства, він стояв на чолі організованої злочинної групи, діяльність якої призвела до загибелі 76 осіб на Майдані в період із 18 до 20 лютого.

Подякувати 🎉