Facebook Pixel

Союзники України погодили нову військову допомогу для ЗСУ

У четвер, 15 червня, союзники України погодили нову військову допомогу для ЗСУ. Про це заявив міністр оборони США Ллойд Остін на брифінгу за підсумками засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн».

Зброя для посилення ППО

Україні нададуть сотні ракет малої та середньої дальності й систем для закриття неба України. Вони допоможуть захистити критичну інфраструктуру та мають забезпечити успішні дії українських воїнів під час контрнаступу. Про постачання такої зброї оголосили США, Велика Британія, Нідерланди та Данія. Україна отримає її протягом кількох тижнів.

Допомога на $500 млн від Канади

Міністерка оборони Аніта Ананд підтвердила заяву очільника уряду Джастіна Трюдо про надання траншу Україні в розмірі $500 млн. Пакет допомоги включатиме:

  • 288 ракет AIM-7;
  • 10 тис. артилерійських снарядів (105-мм);
  • 6,7 тис. штурмових гвинтівок;
  • 1,1 млн патронів калібру 7,62 мм;
  • 250 тис. патронів калібру 5,56 мм;
  • 70 тис. снайперських боєприпасів.

Зокрема, Канада планує продовжити операцію UNIFIER із навчання українських військових до 2026 року. Держава-союзниця сприятиме підготовці пілотів, а також обслуговуванню та підтримці F-16 і Leopard 2. Міністерка додала, що 116 броньованих машин Senator уже в Україні, ще 18 планують доправити наступного тижня. Загалом для ЗСУ передадуть 200 таких машин.

Навчання пілотів, танки й анонсована допомога

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що навчання українських пілотів уже розпочалося. Тренування очолять Нідерланди та Данія.

Про підтримку Leopard на засіданні доповіли Німеччина та Польща.

Італія анонсувала надання «критично необхідних спроможностей» для ЗСУ. Данія оголосила про пакет військової допомоги на $2,6 млрд, який планує передати наступного року. Норвегія та Німеччина анонсували допомогу Україні на наступні кілька років.

Подякувати 🎉