Facebook Pixel

На Великдень із Польщі приїхали додому майже пів мільйона українців

За період із 1 до 16 квітня 2023 року — за два останні передвеликодні тижні — за даними прикордонної служби в Україну з Польщі заїхали 477,2 тис. українців. Це на 54% більше, ніж торік. Відтак у 2022 році за два останні тижні напередодні Великодня, з 9 до 23 квітня, в Україну заїхали 309,9 тис. українців.

Такі дані опублікували в аналітичному центрі міжнародної агенції з працевлаштування Gremi Personal.

Quote«Зазвичай українці, які працюють у Польщі, масово їдуть до України тричі на рік: на Великдень, Різдво та наприкінці серпня, що пов’язано зі збиранням урожаю. Аби подивитися, як змінюються плани українців за кордоном, ми обрали для аналізу двотижневий період напередодні Великодня. Звісно, у квітні минулого року небезпека відчувалася особливо гостро, і якщо в Польщу їхали переважно жінки та діти, то у зворотному напрямку до України поверталися здебільшого чоловіки, аби стати на захист країни», – говорить директорка департаменту рекрутаціїї Gremi Personal Анна Джоболда.

В агенції також кажуть, що цьогоріч упродовж тижня після Великодня, з 17 до 23 квітня, сумарно в Польщу заїхали навіть більше українців, як порівняти з минулим роком, – 192 тис., а у 2022 році – 148,9 тис.

Quote«Ми пов’язуємо це з початком сезонних робіт. Якщо торік до Польщі їхали переважно з міркувань безпеки, то зараз причини змінилися – люди їдуть для того, аби заробити гроші та повернутися в Україну. Восени цього року кількість запитів на роботу досягла довоєнних показників», – зазначає експертка.

Наприкінці весни найпопулярнішими сезонними вакансіями є робота в теплицях, у ресторанній сфері, традиційно на пакуванні м'ясної та рибної продукції. Також останнім часом зріс попит на працівників у сфері виробництва яхт. Зазвичай працюючи на простих роботах, які не потребують знання мови чи високої кваліфікації, можна розраховувати на зарплату приблизно $1000 на місяць залежно від кількості робочих годин. Загалом на ринку працевлаштування змінилася тенденція: якщо минулого року вільних вакансій для жінок майже не було, то цьогоріч роботодавці демонструють конкуренцію за працівниць з України.

Подякувати 🎉