Facebook Pixel

Росія використовує Великдень, щоб затримати український контрнаступ — ISW

Росія може використати наближення православного свята Великодня 16 квітня, щоб затримати український контрнаступ, закликаючи до припинення вогню з поваги до православної релігії. Про це йдеться в щоденному звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

Водночас росія займається експортом систематичного релігійного переслідування до окупованих регіонів України.

За словами аналітиків, окупанти й далі використовують релігію як зброю для дискредитації України на міжнародній арені та проводять інформаційні операції на релігійному ґрунті для досягнення військових цілей попри те, що самі грубо порушують релігійну свободу в окупованій Україні.

Quote«Релігійні переслідування, ймовірно, також є частиною російської кампанії культурного геноциду та етнічних чисток, спрямованої на знищення ідеї незалежної української нації та Української православної церкви», — йдеться в аналітичному звіті.

За даними ISW, російська окупаційна влада проводить кампанію систематичних релігійних переслідувань в окупованій Україні. З моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року російські солдати або окупаційна влада вчинили щонайменше 76 актів релігійних переслідувань в Україні. Російська влада закрила, націоналізувала або примусово передала щонайменше 26 культових споруд підконтрольній Кремлю РПЦ, вбила або захопила щонайменше 29 священнослужителів або релігійних лідерів, а також розграбувала, осквернила або навмисно зруйнувала щонайменше 13 культових споруд на території окупованої України.

Quote«Ці випадки релігійних репресій не є поодинокими інцидентами, а радше частиною цілеспрямованої кампанії із систематичного викорінення «небажаних» релігійних організацій в Україні та просування московського патріархату. Кампанія релігійних переслідувань має на меті знищити Автокефальну (незалежну) православну церкву України (ПЦУ), яку москва вважає розкольницькою попри рішення Вселенського Патріарха Константинополя у 2019 році про надання Українській православній церкві незалежності від московського патріархату», — зазначили аналітики.

Росіяни здійснювали цілеспрямовані напади на ПЦУ навіть під час короткочасної часткової окупації Київської області на початку війни. Аналітики вважають, що це було навмисним компонентом російського вторгнення від самого початку.

Приєднуйтесь до нас в соцмережах!
Подякувати 🎉