Facebook Pixel

Архімандрит Лаври УПЦ (МП) перейшов до ПЦУ. Монахи можуть залишатися

Архімандрит Авраамій (Лотиш), один з очільників Києво-Печерської Лаври УПЦ (МП), перейшов до Православної церкви України та став в.о. намісника Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври в складі ПЦУ.

Як повідомили в ПЦУ, митрополит ПЦУ Епіфаній уже затвердив його «в числі братії в складі монастиря» керівником монастиря.

Авраамій закликав вірян визнати «нову канонічну реальність» єдиної української церкви, а монахів Лаври – залишитися в ній уже в монастирі ПЦУ.

QuoteТакож він — здається, уперше для священника УПЦ найвищого рівня – визнав «необхідність правдиво, щиро й остаточно розірвати підлеглість москві, що веде проти нас війну».

Зі свого боку Епіфаній як очільник Помісної церкви України звернувся до уряду з проханням надати монастирю ПЦУ приміщення Лаври для богослужінь і монастирської діяльності й захистити намісника та монастир від можливих провокацій із боку прихильників Московського патріархату.

Контекст. Зранку 29 березня в Києво-Печерській Лаврі сотні вірян московського патріархату зібралися на так зване богослужіння. Саме сьогодні монастир московського патріархату має звільнити всі приміщення Лаври.

Представники УПЦ (МП) заявили, що збираються оскаржити рішення Мінкульту в суді, а архимандрит Нестор заявив, що виїжджати з Лаври не збирається.

Секретар РНБО Олексій Данилов пообіцяв «нікого за ноги не витягати», але нагадав, що все, що стосується музейного комплексу Лаври, вирішуватиме держава.

Подякувати 🎉