Facebook Pixel

Протимінні підрозділи Сил оборони використовують 21 машину розмінування

Сьогодні Сили оборони вже мають та застосовують 21 машину для механізованого розмінування, що призначені для детонації та руйнування мін. Проте треба щонайменше 64 такі машини – для них вже є штатний навчений персонал.

Про це Олег Шуварський, начальник управління протимінної діяльності Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міноборони України, повідомив на брифінгу в Military Media Center 20 вересня 2023 року.

Quote«Партнери підтримують нас у питанні гуманітарного розмінування, надають сучасні технічні засоби та спеціальне обладнання», – заявив Шуварський.

Протимінні підрозділи працюють на розмінуванні деокупованих територій Київської, Чернігівської, Сумської, Житомирської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей. Найактивніше розмінування йде на Харківщині, Миколаївщині та Херсонщині, уточнив Шуварський.

Машини допомагають підготувати територію для відновлення ліній електропередачі, перевірки доріг та очищення аграрних земель.

Вони значно ефективніші за ручне розмінування. Якщо досвідчений сапер може розмінувати до 100 кв. м на день, то машини механізованого розмінування проходять від 3000-5000 кв. м.

В Херсонській області спеціальні дрони Держспецтрансслужби «облітають» територію, щоб просканувати поверхню та виявити потенційно небезпечні предмети. І вже потім починають працювати машини для розмінування чи сапери – якщо рельєф занадто складний для механіки.

Quote«Застосування таких спеціальних технічних засобів в комплексі дозволяє швидко ідентифікувати межі мінного поля та тип мін і, своєю чергою, максимально прискорює обстеження територій та суттєво економить ресурси для розмінування», – уточнив Шуварський.

Сили оборони вже обстежили майже 1840 кв. км території, з них понад 450 кв. км – це сільськогосподарські землі.

На жаль, в Україні понад 5 млн людей сьогодні щодня відчувають мінну загрозу. Близько 174 тис. кв. км території потенційно потребують розмінування. Вже 246 мирних жителів, серед них 13 дітей, загинули під час вибухів мін, ще 521 людина, з них 53 діти, отримали поранення.

Подякувати 🎉